Україна проходить тест на сумісність із НАТО

Вівторок, 22 квітня 2008, 14:10

У 2007 році чотири підрозділи Збройних сил України отримали сертифікат відповідності стандартам НАТО, у 2008 році передбачається сертифікувати ще вісім підрозділів.

Про це повідомив начальник управління євроатлантичної інтеграції Генштабу ЗСУ полковник Борис Кременецький у понеділок, пише "Комерсант-Україна".

Як розповів Кременецький газеті, сертифікація підрозділів ЗСУ та оцінка їхньої відповідності стандартам НАТО минулого року проводилася вперше. Раніше цей процес був недоступний для країн-партнерів НАТО. Однак партнери, які надали свої підрозділи в загальну базу даних оперативних можливостей НАТО, урешті-решт були допущені до механізмів сертифікації.

Метою концепції оперативних можливостей є підвищення рівня сумісності між підрозділами країн, що беруть участь в операціях НАТО.

"Минулого року сертифікацію пройшли великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", корвет "Луцьк", бригада морської піхоти і рота 95-й окремої аеромобільної бригади з Житомира", - повідомив Кременецький.

За його словами, у військовій сфері альянс пред'являє державі понад 12 тис. різних стандартів. Зокрема, однією з головних вимог є командно-штабна сумісність підрозділів, які виконують спільні операції.

На першому етапі сертифікації відбувається "самооцінка" українських підрозділів, у якій можуть бути задіяні "фахівці з інших країн", зазначив Кременецький. Основна оцінка ставиться під час багатонаціональних навчань, що проходять за участю підрозділів української армії.

У 2008 році планується сертифікувати вісім підрозділів ВСУ. "Це аеромобільний і інженерний батальйони, рота радіаційного, хімічного і біологічного захисту, чотири транспортних літаки Іл-76, медичний літак Ан-26 "Віта", корвет "Тернопіль", фрегат "Гетьман Сагайдачний", а також контактний пункт для проведення середземноморської операції "Активні зусилля", що діє в командуванні військово-морських сил", - розповів Кременецький.

Як відомо, представники командування об'єднаними збройними силами НАТО в Європі (Supreme Headquarter Allied Powers Europe; SHAPE) вважають, що деякі згадані підрозділи вже зараз відповідають стандартам НАТО.

Експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь вважає, що сертифікація 12 підрозділів ЗСУ зробить Україну "одним зі значних учасників альянсу"у сфері військової співпраці.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News