Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситуацію на грошовому і фондовому ринку в Україні називають критичною

Вівторок, 22 квітня 2008, 18:28

Ситуація, що склалася на грошовому і фондовому ринках України, близька до критичної.

Про це йдеться у відкритому зверненні низки суб`єктів фінансового і фондового ринку до президента, уряду і Нацбанку, оприлюдненому у вівторок на прес-конференції директором компанії "КапіталТраст Секьюрітіз" Максимом Корсаком.

За словами Корсака, початок другого кварталу поточного року охарактеризувався різким зростанням ставок міжбанківського кредитування.

В цілому, ринок сьогодні відрізняється крайньою нестабільністю ставок, демонструючи середнє значення на рівні 11,25% річних.

"На наше глибоке переконання, основною причиною такого стрімкого подорожчання гривневих ресурсів є антиінфляційні заходи, а саме так звана стерилізація гривневої ліквідності на рахунках Держказначейства, що проводиться зусиллями уряду", - зазначив представник "КапіталТраст Секьюрітіз".

Відповідно до тексту звернення, після початку зростання ставок міжбанківського кредитування, тобто за три місяці 2008 року, тільки банки України вимушені пред`явити по оферті емітентам понад 1,7 млрд. грн. облігацій.

"Емітенти опиняються між двох вогнів - піднімаючи ставки купона по облігаціях, вони ризикують вийти на збиткову діяльність і не виконати інвестиційний меморандум, не піднімаючи ставки, вони ризикують одержати свої облігації по оферті. В обох випадках перед емітентами постає дуже реальна загроза дефолту", - зазначив Корсак.

Можливими шляхами виходу з кризи, що утворилася, автори звернення бачать наповнення грошового ринку ресурсами і зниження тим самим ставки кредитування; розширення доступу до рефінансування під заставу цінних паперів; відмову від планів посилення вимог щодо кредитування.

Оприлюднене на прес-конференції звернення підтримали 21 фінансова і фондова компанія.

УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...