Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна хоче створити міжнародну солідарність довкола агресивності Росії

Середа, 23 квітня 2008, 09:35

Заявою до ООН стосовно антиукраїнських заяв високих офіційних осіб Росії МЗС України висловлює свою стурбованість із приводу цих заяв, які ставлять під сумнів територіальну цілісність України і є прямим втручанням у наші внутрішні справи.

Про це заявив постійний представник України при ООН, посол Юрій Сергеєв в інтерв’ю Радіо "Свобода", коментуючи поширення відповідної заяви МЗС України у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку як офіційного документа Генасамблеї ООН.

"Через цю заяву ми хотіли б, по-перше, проінформувати світову спільноту про агресивність нашого північного сусіда, яка повторюється з року в рік", - сказав він.

Сергєєв зазначив: "Можна нагадати про те, що в 1994 році Україна вимушена була скористатися своїм правом і скликати Раду Безпеки у зв’язку з територіальними зазіханнями (Росії) на Крим і на Севастополь. Тоді агресивність пана (Андрія) Козирева (тодішнього міністра закордонних справ Росії) і всієї команди російського МЗС і тодішніх російських політиків була зупинена. Але вона повторювалася. Тепер вона повторюється знову".

"І таким чином через цю заяву Міністерство закордонних справ хотіло б створити міжнародну солідарність, зупинити недружні антиукраїнські заяви, які з’явилися фактично паралельно з заявами антигрузинськими довкола Абхазії", - пояснив постпред України при ООН.

"Тому і мета цієї заяви якраз і полягає в тому, щоб створити міжнародну солідарність довкола проблеми, яка, на жаль, не є сьогоднішньою – вона має свою історію", - додав він.

На запитання, чи не могла б Україна владнати цю проблему на двосторонньому рівні між Москвою і Києвом, Сергеєв відповів: "Ми це пробували робити неодноразово".

"Я вам недаремно нагадав 1994 рік, коли виникла нова доктрина зовнішніх інтересів Росії, коли вона почала реалізовуватися, коли почалися заяви і територіальні претензії до України. І, як видно, історія нічого не навчила. І тому нам доводиться звертатися до партнерів, до друзів, до Організації Об’єднаних Націй за підтримкою", - зазначив він.

"Зверніть увагу на те, що було сказано в Міністерстві оборони Російської Федерації – що ракети проти нас будуть застосовувати! А ми нагадали через цю заяву Російській Федерації, що наше ядерне роззброєння на початку 1990-х було гарантовано в тому числі й Російською Федерацією через так званий Будапештський меморандум. А тепер нам загрожують тією зброєю, яку ми вивезли! Ну, абсурд!", - обурився посол.

На запитання, чи не побоюється офіційний Київ, що нинішня заява може погіршити відносини з Росією, Сергєєв відповів:

"Якщо не реагувати на такі речі, якщо хтось у Росії ставить під сумнів положення Договору про дружбу і співробітництво, – ну, то про яку відвертість відносин ми маємо тоді взагалі говорити, коли одна частина (російського) політикуму говорить про братерство, а інша частина загрожує нам зброєю? Очевидно, треба розібратися самому російському суспільству, що відбувається в ньому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...