Коридор для долара можуть розширити

Середа, 23 квітня 2008, 19:09

Глава Національного банку Володимир Стельмах вважає, що прогнозний коридор курсу гривни 4,95-5,25 грн/$1, встановлений основними принципами грошово-кредитної політики на 2008 рік, може бути розширений.

"Це (розширення коридору) розумна думка, але потрібно, щоб до цього був готовий бюджет... Це та пропозиція, що лежить під ногами", - сказав він журналістам у Києві в середу.

Стельмах зазначив, що Рада Нацбанку установлювала Основні принципи грошово-кредитної політики, якими передбачений коридор 4,95-5,25 грн/$1, на базі тенденцій минулого року.

"Вони не відповідають реаліям. Завтра (24 квітня) буде рада банку, вони там будуть щось вирішувати", - додав глава НБУ.

У той же час він нагадав, що на підставі цих показників розраховувався бюджет на поточний рік.

Коментуючи зміцнення курсу на міжбанківському ринку, що напередодні досяг 4,905 грн/$1 при утримуваному Нацбанком офіційному курсі 5,05 грн/$1, глава Нацбанку відзначив, що воно проходить "у дусі рекомендацій Всесвітнього банку".

Стельмах також заперечує наявність дефіциту гривневих ресурсів на ринку і пояснює зростання ставок до 30-45% річних в останні дні спекулятивною поведінкою банків.

"Немає в нас дефіциту гривни - у банків з четвертого кварталу переважає спекулятивна тенденція. У цьому проблема", - сказав він.

Як повідомлялося, Нацбанк у березні цього року вперше з літа 2005 року не став підтримувати долар при його падінні нижче курсу 5 грн/$1, що з оврахуванням проведеної ним цього року більш твердої монетарної політики й обмежень зовнішніх позик привело до зміцнення гривни до 4,905 грн/$1.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування