США обіцяє і далі домагатися ПДЧ для України

Четвер, 24 квітня 2008, 09:27

Сполучені Штати Америки будуть домагатися включення Грузії й України в План дій для членства в НАТО.

Про це заявив в.о. заступника держсекретаря США Деніел Фрід на Капітолійському пагорбі в середу, повідомляє ПРАЙМ-ТАСС із посиланням на ИТАР-ТАСС.

Він виступив у комітеті палати представників з іноземних справ конгресу на слуханнях, що були присвячені підсумкам саміту НАТО, який пройшов у Бухаресті 2-4 квітня.

Як зазначив Фрід, "у майбутні кілька місяців ми будемо продовжувати тісно працювати з Грузією й Україною та нашими союзниками (по альянсу) з метою досягти консенсусу про терміни підключення Грузії й України до Плану".

"Із цього питання на самміті відбулася одна з найбільш цікавих і складних дискусій. І лідери країн-членів НАТО одноголосно оголосили, що Україна і Грузія стануть (у майбутньому) членами альянсу", - сказав в.о. заступника держсекретаря.

"Це було виняткової важливості стратегічне рішення, що дозволяє уникнути проведення розмежувальної лінії в Європі", - продовжив він.

За словами в.о. заступника держсекретаря, "це правда, що Грузії й Україні ще належить багато чого зробити".

"Вони знають це і визнають, що сьогодні не готові до членства в НАТО. Ці країни повинні ще відповідати встановленим НАТО стандартам. Але прийняте альянсом рішення означає, що їхній вступ до НАТО – справа часу", - зазначив Фрід.

Він нагадав, що вирішення питання про підключення Києва й Тбілісі до Плану передано головам МЗС країн-членів альянсу, які зберуться в грудні в Брюсселі.

Як раніше роз'яснив помічник президента Джорджа Буша з національної безпеки Стівен Хедлі, для позитивної відповіді все одно буде потрібно досягнення консенсусу.

За його словами, на робочому засіданні на саміті, де йшла дискусія по Грузії й Україні, "висловлювалася занепокоєність, головним чином, по двох аспектах: по-перше, чи зуміли укоренитися демократичні реформи в цих країнах і наскільки їхні політичні системи стабільні, і, по-друге, невирішені суперечки в Грузії з Абхазією і Південною Осетією".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
Усі новини...