Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нерухомість не перекриє інфляцію

Четвер, 24 квітня 2008, 11:58

Підвищення цін на нерухомість в Україні не перекриває інфляцію.

Такий висновок зробила газета "Дело" в опублікованій у четвер статті.

В Україні за 2007 рік ціни на житло виросли в середньому на 12-15%. За перший квартал поточного року ріст цін у середньому по країні склав 4-6%.

При цьому інфляція в Україні росте куди швидше — за підсумками першого кварталу вона впритул наблизилася до 10%.

"Інвестувати в житлову нерухомість можуть лише ті, хто нагромадив як мінімум 70-100 тисяч доларів. Така мінімальна ціна квартир у привабливих для інвестування містах України — Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові", - пише газета.

Газета також наводить слова фахівця львівської ріелторської компанії "Маклер" Елліни Сеннікової, що "за 100 тисяч доларів можна купити непогану квартиру у Львові".

"1000–1100 доларів коштує квадратний метр у хрущовках Миколаєва", — розповів гендиректор "Української біржі нерухомості" у Миколаєві Вадим Мозулевський.

За словами виконавчого директора Союзу фахівців з нерухомості Києва Ігоря Однопозова, маючи 100 тисяч доларів, у Києві на вторинному ринку можна купити 1-кімнатну або 2-кімнатну хрущовку в спальних районах.

"Зростання цін на нерухомість у столиці йде в ногу з інфляцією. Тому, уклавши гроші в квартиру, ми нічого не втратимо. При цьому квартиру можна буде здавати в оренду й одержувати доход", — відзначив Однопозов.

Таку квартиру можна здавати за 400-500 доларів на місяць. За рік вийде близько 5 тисяч доларів, або 5% від вкладеної в квартиру суми. За перший квартал поточного року ріст цін на житлову нерухомість у Києві склав 6%. Інфляція — 9,7%.

"Якщо припустити, що така пропорція росту збережеться до кінця року, то купувати квартиру без подальшої здачі в оренду з погляду прибутковості немає сенсу. Але навіть здаючи її в оренду, ми зможемо лише зберегти свої гроші", - підрахувала газета.

"У цьому випадку вигідніше покласти їх на депозит під 18% і позбутися головного болю — пошуку орендарів, ризику напоротися на неблагонадійних наймачів, зносу квартири, щомісячного орендного збору і перевірки стану житла", - відзначає газета.

У той же час гендиректор ріелторськой компанії "Альянс Брок" Андрій Сокур радить купувати квартири на первинному ринку, оскільки "за минулий рік квартири в новобудовах подорожчали на 24-35%".

Інвестувати в котеджні будиночки Сокур не радить. "Зараз котеджні будиночки пропонуються досить дорого й у великій кількості. Тому купувати їх не настільки вигідно", — упевнений він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування