У Тимошенко сказали, коли стабілізують ціни

Четвер, 24 квітня 2008, 14:51

Міністр економіки Богдан Данишилин прогнозує цінову стабілізацію до липня.

Про це сказано в повідомленні Міністерства економіки з посиланням на заяву Данилишина, інформують "Українські новини".

"Хочу підкреслити, що уряд сьогодні проводить цілеспрямовану політику, щоб протягом двох-трьох місяців в Україні була цінова стабільність і наші громадяни не відчували тих стрибків цін, які є зараз", - зазначив міністр.

За його словами, Кабмін у короткостроковому періоді зосередить увагу на недопущенні необґрунтованого росту цін і тарифів на окремі товари й послуги, у тому числі соціально значимі, а також проявів несумлінної конкуренції й зловживання монопольним становищем.

"Дії уряду в довгостроковому періоді будуть спрямовані на зменшення енерговитрат вітчизняної економіки і її залежності від кон'юнктури світового енергоринку, на розвиток фінансових інструментів і фондового ринку, необхідних для ефективного перерозподілу тимчасово вільних активів на активізацію інвестиційної діяльності й модернізацію економіки", - підкреслив Данилишин.

Крім того, Кабмін має намір уникнути надлишкового розширення грошової пропозиції, а також підтримувати стабільність національної валюти й не допустити додаткового тиску на попит з боку бюджетних витрат.

"Зокрема, це буде досягнуто за рахунок збереження дефіциту бюджету на рівні 1,2-1,5% до ВВП; утримання бюджетних витрат не вище запланованого рівня, а саме 26,1% до ВВП, і у разі одержання позапланових надходжень, направляти їх тільки на зменшення бюджетного дефіциту", - сказав міністр.

Данилишин вважає, що потрібно проаналізувати обґрунтованість застосування податкових пільг, які приводять до зменшення бюджетних надходжень й ухиляння від сплати податків, і, як результат, підготувати пропозиції про скасування таких пільг.

Важливим у цьому контексті буде зарахування на казначейський рахунок у Національному банку коштів від приватизації державних підприємств, які будуть отримані понад обсяги, затверджених законом про держбюджет на 2008 рік, з метою використання їх для фінансування інвестиційних проектів у наступних роках.

На думку міністра, інфляція в березні була обумовлена впливом прискореного росту цін на продукти харчування, питома вага яких у споживчому кошику становить 52%.

Як відомо, президент Віктор Ющенко прогнозує збереження високого рівня інфляції у квітні.

У березні інфляція становила 3,8%, у січні-березні - 9,7%, що перевищує урядовий прогноз на весь 2008 рік (9,6%). В 2007 році інфляція становила 16,6%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування