Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокат Цушка каже, що той просто не знав, від кого "рятує " ГПУ

Четвер, 24 квітня 2008, 16:54

Екс-міністр МВС Василь Цушко не знав, хто захопив прокуратуру, яку він разом із бійцями "Беркута" намагався звільнити від загарбників.

Про це на прес-конференції в Києві в четвер повідомила адвокат колишнього міністра Тетяна Монтян, інформує "Остров".

За її словами, Цушко не знав, що Валерій Гелетей призначений начальником охорони, і що президент Віктор Ющенко своїм указом звільнив генпрокурора Святослава Піскуна.

За версією Цушка та його адвоката, міністру подзвонив Крисько (заступник генпрокурора) і заявив, що невідомі люди захопили будівлю Генпрокуратури.

Цушко особисто виїхав туди. Дорогою він намагався телефонувати за відомими йому номерами, але всі телефони були зайняті. Коли міністр МВС приїхав на місце, він побачив, що будівля ГПУ дійсно кимсь зайнята. Тому він змушений був викликати бійців спецпідрозділу "Беркут", щоб пробитися усередину.

"Беркутівців" було усього 7 осіб. Коли з їхньою допомогою він потрапив на 4 поверх і побачив там Гелетея, то, за словами адвоката, здивовано запитав: "Валера, а ти що тут робиш?". Щойно Гелетей йому пояснив, що він робить у ГПУ, міністр МВС наказав вивести бійців "Беркута" з Генпрокуратури, стверджує Монтян.

За її словами, дзвінок був інспірований спеціально, щоб виманити Цушка. Йому спеціально не сказали, хто захопив Генпрокуратуру.

На думку ж іншого адвоката екс-міністра, Цушко "діяв цілком правомірно". "Оскільки йому повідомила посадова особа, помічник генерального прокурора Кузьміна, що прокуратура заблокована якимись особами, Цушко зобов'язаний був вжити заходів, відповідно до закону про міліцію, відповідно до закону про оперативно-розшукову діяльність, щоб з'ясувати обстановку, розблокувати і затримати осіб, які це роблять. А йому надійшло повідомлення, що "особи в цивільному", - сказав він.

"Оскільки Василь Петрович прийшов, і побачив, що двері закриті, йому, звичайно, обстановка не ясна була. Звісно, він представлявся, і говорив: відчиніть двері, я міністр внутрішніх справ... Коли йому не відчинили двері, у які він мав увійти безперешкодно, звісно, він дав команду для з'ясування, що ж там відбувається, є там злочин, чи ні. Зміна генерального прокурора відбувалася настільки швидко, що ніхто не був про це повідомлений.... Коли він увійшов, він намагався з'ясувати обстановку. Жодних насильницьких дій із його боку і з боку його підлеглих не було. Там хазяйнував пан Піскун. Йому було відомо, що він - генеральний прокурор..." - додав Василенко.

Як відомо, у травні 2007 року президент Віктор Ющенко звільнив Святослава Піскуна з посади генпрокурора. Тодішня коаліція в парламенті, яка складалася з Партії регіонів, Соцпартії та Компартії, стала на його захист. Депутати від коаліції 24 травня 2007 року увійшли у будівлю Генпрокуратури і забезпечили Піскуну захист.

Операцією керував Цушко, який, за даними слідства, забезпечував захоплення будівлі ГПУ за допомогою бійців спецпідрозділу МВС "Беркут". Пізніше Генпрокуратура порушила справу за фактом зловживання Цушком повноваженнями.

"Остров",

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...