Схеффер підтвердив, що Україна буде в НАТО

Четвер, 24 квітня 2008, 18:21

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер підтверджує ухвалене на саміті в Бухаресті рішення про майбутнє членство України і Грузії в цій організації.

Інформуючи про ухвалені у Бухаресті рішення представників країн Перської затоки, що співпрацюють із НАТО в рамках так званих Стамбульських ініціатив зі співробітництва (Istanbul Cooperation Initiative, ICI), Схеффер сказав:

"Ми тримаємо двері до членства в НАТО відчиненими для інших зацікавлених країн і погодилися, що Грузія й Україна теж будуть згодом мати свої місця в альянсі".

Виступ генсека "Нова ера співпраці у сфері безпеки", текст якого переданий "Інтерфакс-Україна" у четвер у Брюсселі штаб-квартирою НАТО, відбувся у ході конференції ICI у Манамі (Бахрейн).

Схеффер нагадав, що в рамках саміту запрошення до членства в НАТО отримали Албанія та Хорватія. "Це крок, який незабаром приведе альянс до 28 членів", - сказав він. Крім того, Македонія також отримає запрошення одразу ж, щойно буде знайдено рішення в проблемі з назвою цієї країни.

Як відомо, Греція виступила проти членства Македонії, вимагаючи вирішити питання з назвою країни, що збігається з назвою грецької провінції. "Я сподіваюся, що переговори закінчаться якомога швидше", - підкреслив він.

Генсек також поінформував і про засідання Ради Росія-НАТО.

"Співпраця з іншими країнами і міжнародними інституціями була однією з центральних тем саміту НАТО у Бухаресті. Цей захід зібрав разом голів держав і урядів із 60 країн, як і представників ряду міжнародних організацій", - нагадав генсек.

Генсек акцентував увагу на тому, що глобалізація має "два обличчя". "Не тільки в значенні зняття бар'єрів, відкритості економік і підйому людей із бідності. Це також має деякі надзвичайно неприємні і небезпечні негативні ефекти, від яких не вільна жодна країна. Країни в Європі, Північній Америці і Перській затоці були цілями терористичних атак. Нестабільність в Іраку й Афганістані зачіпає усіх нас, не важливо як близько чи далеко ми знаходимося географічно", - зазначив він.

"Те, що нам потрібно, це глобальні відповіді - інновації нових підходів, які простягнуться через держави, географічні і культурні кордони", - вважає Схеффер.

У зв'язку з цим генсек висловив думку, що "як організація, яка займається питанням багатонаціональної співпраці у сфері безпеки понад півсторіччя, НАТО має багатий досвід, щоб запропонувати його країнам - не членам альянсу".

"Дуже важливо, що за останнє десятиріччя ми розвивали необхідні політичні і військові зв'язки з країнами - не членами НАТО, що робить нашу співпрацю дуже ефективною. І ось чому НАТО зараз знаходиться в значно кращій позиції, щоб робити значний внесок у безпеку і стабільність, включаючи ваш регіон", - сказав Схеффер, звертаючись до країн ICI, а це Бахрейн, Кувейт, Катар і ОАЕ, а у найближчому майбутньому можуть приєднатися також Королівство Саудівської Аравії та Оман.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...