Ющенко збирається набудувати лікарям і молоді доступних квартир

Четвер, 24 квітня 2008, 19:00

Президент Віктор Ющенко заявив про намір розпочати в 2008 році реалізацію програми із будівництва доступного житла для найчутливіших верств населення.

Про це він сказав під час своєї щоквартальної прес-конференції у четвер.

Ющенко заявив, що не підтримує політику будівництва житла, що передбачає 100% виділення коштів для придбання чи будівництва житла.

"Ці кошти, як правило, залишаються під контролем бюрократії, вони не публічні, їх не можуть використати представники найчутливіших слоїв населення", - пояснив президент.

"Система підтримки житла, що є сьогодні, повністю дискредитована, але вона кожний рік забирає у нас 4,8 млрд. грн.", - заявив глава держави.

Водночас Ющенко висловив сподівання, що в рамках змін до держбюджету на 2008 рік буде введено нову модель будівництва доступного житла, що не потребуватиме додаткових коштів.

"Суть моделі - незалежно від того, чи ви молодь, чи ви лікар, чи офіцер армії, ви отримуєте наступні обставини для вирішення житлової проблеми: держава бере 1/3 ваших витрат на себе – це стартовий внесок, разова допомога", - почав пояснення президент.

У свою чергу місцева влада, за словами Ющенка, бере на себе зобов'язання за надання земельної ділянку під забудову не через аукціон, а безкоштовно та відповідальність за інфраструктуру.

"Далі внесок самого власника – коли він бере кредит через іпотечну установу", - додав президент, зауваживши, що замовник матиме можливість отримати найдешевший кредит на 18-20 років.

За словами Ющенка, "Київміськбуд" вже провів такий експеримент у Полтавській області, і експерти оцінюють його як вдалий".

"Незалежно від того, чи буде програма підтримана в парламенті, чи ні, ми починаємо з 2008 року її реалізацію. Узяли 8 територій, проводимо експеримент. Якщо внесемо зміни до бюджету, то починаємо її по всій Україні", - заявив президент.

При цьому він пояснив, що саме в такій програмі бачить "глобальну відповідь" на питання будівництва доступного житла в Україні.

"Ця програма дає можливість в один рік збудувати і представити як доступне житло близько 75 тисяч квартир. Такою дорогою йшли і чехи, і поляки. Сьогодні прийшла черга в Україну", - заявив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News