ЮЩЕНКО ПРОТИ РЕСПУБЛІКИ ТИМОШЕНКО І ЛЯКАЄ НЕЮ ДІТЕЙ

Четвер, 24 квітня 2008, 19:23

Президент Віктор Ющенко вважає, що Україна ще не готова до парламентської форми правління.

Про це він заявив на прес-конференції у четвер.

"Давайте подивимося на наш парламент. Чи може ця інституція нести відповідальність за курс стабільності, коли вона сама не є стабільною? Очевидно, ні. Це причино-наслідковий зв’язок", - зазначив Ющенко.

За його словами, має пройти багато часу, щоб "устоялася парламентська демократія, щоб був парламент, де б не гуляла корупція і не засідали олігархи і не формували свої пакети інтересів".

"Це не докір депутатам, а докір системі, що ми не маємо незаангажованого парламенту. Він у нас політично корумпований, збитий по інтересах, далеких від національних. І тому національні інтереси є вторинними", - зазначив Ющенко.

Тому, на його думку, парламентська республіка може становити ризик для національних перспектив.

Водночас, на думку Ющенка, у перехідному періоді "є ефективнішою президентська модель".

"Я переконаний: якби сьогодні була президентська модель, ми були б далеко попереду. У мене сумніву немає. Але я хочу бути обережним у висловлюваннях, бо я знаю історію цієї країни у президентському ладі, особливо з 1996 по 2004 рік", - зазначив Ющенко.

"Коли говориш про президентську модель, то у багатьох вимальовується портрет Кучми, і всі кажуть: Боронь, Боже. Ми це пройшли. Молоко пішло в пісок, назад не повернеш", - додав президент.

На його думку, завдання треба ставити по-іншому і формувати "пріоритети балансу", щоб владу не узурпувала жодна з гілок.

"Бо парламентська модель, та загроза авторитаризму, яка виникла в нас в минулому році, через політичну корупцію в парламенті вела до одного: що в країні буде одна людина, яка визначатиме, як обирати прокурора, суддів, уряд, як жити - це прем’єр-міністр", - зазначив Ющенко.

"І коли йдеться про парламентську республіку, в дужках читайте – республіка прем’єра. І це велика загроза, коли ми говоримо про наших дітей і наше майбутнє. І парламентська республіка – це не та модель, яку легко сприйняти", - наголосив він.

Ющенко поставив за мету через референдум вийти на "ту систему балансів, яка гарантувала б спокійне життя".

Як відомо, тиждень тому Юлія Тимошенко висловилася за перетворення України на парламентську республіку.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування