Тимошенко хоче брати з Кіпру десятину

П'ятниця, 25 квітня 2008, 11:19

Кабінет міністрів наполягає на підписанні з Кіпром нової конвенції про умови руху грошових коштів.

Про це в п'ятницю пише газета "Дело".

"Кабмін наполягає на підписанні з Кіпром нової конвенції. Документ передбачає виплату 10% із усіх коштів, які йдуть на Кіпр і надходять звідти", - пише газета.

"У іншому випадку уряд загрожує внести Кіпр у список офшорных зон. Для бізнесу це загрожує ще великим розміром відрахувань у бюджет", - підкреслює видання.

На думку генерального директора консалтингової компанії "Офшорсервіс" Олександра Архіпова, у випадку включення Кіпру в список офшорных країн українські банки зобов'язані повідомляти про всі сумнівні операції.

Але найголовніше — на компанії, що працюють в офшорах, діють обмеження по імпорту товарів і послуг в Україну.

"При перерахуванні коштів на рахунки компаній, зареєстрованих в офшорах, мінімум 15% від загального обороту компанії відноситься до прибутку й обкладається податком", — уточнює Архіпов. Однак в наслідку підписання нової Конвенції також істотно зменшать оборот коштів між країнами.

За словами депутата від БЮТ Сергія Терьохіна, у погодженій українським урядом версії передбачається стягування 10% податку з усіх видів репатріації — відсотків, дивідендів, роялті і трудової сили.

"Єдине питання, що на сьогоднішній день не погоджене з Кіпром — це ставка при репатріації доходів компаній, що більш ніж на 25% належать кіпрським компаніям. Кіпрська сторона наполягає на 0%. Але тоді весь цей документ утратить сенс", — стверджує Терьохін.

На сьогодні Кіпр — найпопулярніша серед українських підприємців країна. Тут працюють фірми Рината Ахметова, Сергія Тарути, Ігоря Коломойського, Костянтина Жеваго й інших.

Через Кіпр в Україну (як і з України) йде найбільший у порівнянні з іншими країнами обсяг інвестицій. Торік з Кіпру в Україну прийшло понад 8 мільярдів доларів. Причини "любові" до Кіпру — ліберальне податкове законодавство.

На Кіпру стягується 10% податок на доходи. Крім того, сьогодні між країнами діє Конвенція 1982 року, що передбачає нульове оподатковування з доходів, виплачуваних кіпрським компаніям.

По правонаступництву кіпрська компанія, що працює на території України, за умови сплати податків на Кіпру не буде платити їх в Україні.

"Це часто використовують фондові компанії, оскільки на Кіпру операції з акціями обкладаються за ставкою 0%", — відзначив Архіпов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування