"Нафтогаз" може втратити понад 4 мільярди. А "дочка" Газпрому нажитися на 2

П'ятниця, 25 квітня 2008, 14:58

НАК "Нафтогаз України" може недоотримати понад 4,2 млрд. грн виторгу цього року через ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку газу, пише "Комерсант-Україна" з посиланням на експертів у газовій сфері.

Як відомо, Національна комісія регулювання електроенергетики видала ТОВ "Газпром збут Україна" ліцензію на постачання 7,5 млрд куб.м природного газу на рік по нерегульованому тарифу терміном дії 5 років.

"Газпром збут Україна" був створений у 2008 році і мав замінити ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (СП "РосУкрЕнерго" і "Нафтогазу"), яке продає газ на внутрішньому ринку України.

Однак, як стало відомо в четвер, 18 квітня окружний Адміністративний суд Києва визнав протиправними постанови НКРЕ, які обмежують можливість "УкрГаз-Енерго" постачати щорічно 32 млрд куб.м газу промспоживачам України.

"По суті, на внутрішньому ринку з'явилося одразу три великих гравці замість двох", - каже директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.

Гендиректор газотрейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі вважає, що в даній ситуації "Нафтогаз" може втратити найприбутковішу частину ринку – промспоживачів. "Цього року "Нафтогаз" розраховував наростити частку своєї присутності на ринку промислових споживачів, продавши близько 30 млрд куб.м газу. Однак реалізації цих планів може перешкодити "УкрГаз-Енерго", - каже він.

Прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль підтвердив у четвер газеті, що ліцензія, дія якої відновлена судом, дозволить компанії продати до кінця року не менше 3,5 млрд куб. м газу, закачаних у ПСГ у попередні роки.

За оцінками Коровіна, у випадку реалізації заявлених намірів, "Нафтогаз" утратить цього року понад 4,2 млрд грн виторгу. "А якщо удасться домогтися скасування постанови уряду, яка дозволяє імпортувати газ тільки "Нафтогазу", це дозволить компаніям "УкрГаз-Енерго" та "Газпром збут Україна" цілковито витиснути НАК із сегмента промислових споживачів", - зазначає Коровін.

Як відомо, "УкрГаз-Енерго" у лютому 2006 року уклало з "РосУкрЕнерго" довгострокову угоду купівлі-продажу газу, за якою остання зобов'язалася постачати до 60 млрд куб.м палива щорічно з 2008 по 2028 роки.

За словами директора "Газпром збут Україна" Анатолія Подмишальского, ГЗУ має намір продавати газ промспоживачам за ціною не вищою за граничну, встановлену урядом, – 1380 грн за тис. куб.м.

"Нафтогаз" буде продавати ГЗУ паливо з мінімальної маржою – $179,51 за 1000 куб. м (сам буде закуповувати по $179,5), а ГЗУ – продавати хім- і метпідприємствам за ціною до $185 без урахування 20%-го ПДВ, транспортних та інших надбавок. Разом із надбавками це складе близько $273, уточнило "Ведомостям" близьке до ГЗУ джерело.

За підрахунками керівника київського Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, виторг ГЗУ до кінця 2008 року складе $2,05 млрд із рентабельністю 2-3%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування