Огризко домовився з Лавровим, що в Росії не здаватимуть нерви

Субота, 26 квітня 2008, 10:41

Антиукраїнські заяви російських високопоставлених осіб щодо суверенітету і територіальної цілісності України зняті з порядку денного і більше не лунатимуть.

Про це в інтерв’ю "Дзеркалу тижня" заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко.

"За підсумками переговорів з паном Лавровим мені здалося, що такі заяви, не кажучи вже про дії, про які у них йшлося, зняті з порядку денного і їх більше не буде", — повідомив міністр.

"Та коли у когось укотре не витримають нерви і вони (заяви) все-таки з’являтимуться, ми залишаємо за собою право застосовувати усі необхідні міжнародно-правові важелі", - додав Огризко.

За його словами, "є дуже серйозні механізми впливу". "Перш за все — міжнародно-правові. І ви знаєте, що ми їх уже застосовували, коли в минулому відбувалися подібні події. Зокрема, було звернення до Ради Безпеки ООН", — нагадав він.

Огризко також повідомив, що Україна і Росія домовилися завершити делімітацію ділянки спільного кордону в Азовському морі на черговому засіданні делегацій з розмежування Азовського і Чорного морів та Керченської протоки, яке відбудеться у червні.

Ситуація з розмежуванням Керченської протоки, за словами міністра, значно складніша.

"У нас тут взаєморозуміння поки не досягнуте. На даний момент ми обмінялися пропозиціями, які вивчаються. В ході наступного раунду ми спробуємо їх об’єднати. У разі, якщо цього не станеться, в нас є низка запрограмованих кроків, які так чи інакше будуть застосовуватися, коли ми побачимо, що перспективи відсутні", — повідомив Огризко.

У відповідь на запитання, чому досі не відбулося перше засідання комісії з демаркації сухопутної ділянки українсько-російської межі, голова МЗС України вказав на затягування процесу з боку Росії.

Огризко повідомив, що в ході його візиту до Москви 15 квітня було заплановано підписання угоди про демаркацію.

"Ще два тижні тому нам заявили, що всі документи готові. Аж раптом, за день перед переговорами, з’явилися якісь нові обставини, котрі цьому завадили. Ми звернули увагу російської сторони на неприпустимість затягування цього процесу. Нам пообіцяли, що найближчим часом усі документи будуть готові", — повідомив міністр.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...