У Ющенка розкрили архіви про те, як його батько 7 разів тікав від німців

Понеділок, 12 травня 2008, 10:40

Секретаріат президента оприлюднив архівні документи про батька президента Віктора Ющенка Андрія Андрійовича - його автобіографію, фільтраційну справу НКВС, німецьку картку військовополоненого і списки в'язнів концтабору з вказівкою прізвища Ющенка.

Відповідно до документів, що опубліковані газетою "Сегодня", батько Ющенка потрапив у полон у перші дні війни, а повернувся додому тільки навесні 1945 року.

За цей час він 7 разів тікав від німців і вийшов живим із двох концтаборів - Освенцима і Флоссенбурга.

Сам Андрій Ющенко у своїй автобіографії описував своє фронтове минуле так: "На початку Вітчизняної війни знаходився на Західному кордоні м. Слоним (Білорусь). 28 червня (1941 року) нашу мотодивізію майже розбили і XI - 41 року мене поранили, I - 1942 мене забрали в полон".

"Спочатку знаходився при госпіталі, потім відправили на роботу в м. Лейпциг, відкіля втік. Мене піймали і посадили в центральний ізолятор м. Вольф, знову ловлять і закривають у Нюрнберзьку в'язницю", - писав батько Ющенка.

"Знову тікаю, і ловлять у Франції, знову тікаю, ловлять і відправляють у концтабір Освенцим і роблять тавро на лівому боці грудей №11367", - йдеться в автобіографії.

"Тут знову тікаю - ловлять і роблять друге тавро і відправляють у концтабір Флоссенбург (тут він стає в'язнем під номером 38034), де по дорозі нас 25 осіб (цілий вагон) знову тікаємо, де ловлять і саджають у в'язницю Прага - Карлсбад, Егер і Флоссенбург", - пише Андрій Ющенко.

"У Флоссенбурзі чекаю суду, дочекавшись суду (повішання), я знову тікаю і потрапляю в зону Америки. I - 1945 я їду на свою сторону і по III - 1945 року знаходжуся в таборі НКВС (фільтраційний) і III - 45 року працюю писарем при комендатурі м. Штейнау, потім начальником з демонтажу і розбиранню заводів на Радянській стороні", - додав він.

З матеріалів фільтраційної справи, що додаються до автобіографії, випливає, що Андрій Ющенко вперше потрапив у полон 5 липня 1941 року.

У перекладі німецької картки полоненого пишеться, що в таборах військовополонених він був 2 рази покараний і засуджений до 3 років і 6 місяців тюремного ув'язнення за політичну діяльність, у концтабір Флоссенбург переведений 20 жовтня 1944 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування