У Тимошенко прогнозують нову Конституцію вже восени. Або "колапс"

Понеділок, 12 травня 2008, 12:17

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявляє, що нова Конституція, запропонована БЮТ, може набрати чинності до кінця цього року.

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" Турчинов нагадав процедуру ухвалення змін до Конституції, згідно з якою спочатку Верховна Рада повинна 226 голосами відправити законопроект до Конституційного суду, а після його експертизи проголосувати законопроект у першому читанні.

"Після цього КС звіряє, чи немає відмінностей з тим законопроектом, який він розглянув і тільки після цього Верховна Рада 300-ма голосами ухвалить остаточне рішення. Цей процес повинен проходити мінімум на двох парламентських сесіях", - сказав він.

При цьому Турчинов спрогнозував, що свою відповідь Конституційний суд може дати до кінця цієї парламентської сесії.

"Голосування 300-ми голосами, за законом, має відбутися на наступній сесії. Наступна сесія починається у вересні поточного року. Отже, у вересні-жовтні, теоретично, зміни до Конституції можуть набрати чинності", - сказав він.

При цьому Турчинов зазначив, що багато чого в цьому процесі залежить від КС. За його словами, радники президента намагаються загальмувати роботу КС із тим, щоб заблокувати ухвалення конституційних змін.

"Мова йде про те, що президент може незаконно, відкликати своїх суддів і не внести нових. Але блокування будь-яким шляхом - а законного шляху я не бачу - роботи Конституційного суду приведе просто таки до серйозної політичної дестабілізації", - сказав він.

"З іншого боку, Кабінет міністрів, бачачи незаконність дій, почне на свій розсуд, визначати що законно, а що незаконно відповідно до Конституції, де зазначено, що можна незаконні рішення не виконувати. Те ж саме почне робити і парламент", - додав Турчинов.

У результаті, на його думку, "може початися дуже серйозна і небезпечна криза".

"Такий сценарій я назву не просто авантюрним, а - божевільним, тому що просто одним розчерком пера можна підштовхнути країну до серйозного політичного і соціально-економічних конфліктів, до колапсу. Тому, я не думаю, що президент може піти на такі божевільні рішення", - сказав Турчинов.

Говорячи про проблематичність набрати 300 голосів у парламенті для ухвалення змін до Конституції, Турчинов не виключив, що "хтось може висунути умови, у тому числі і щодо проведення дострокових виборів".

"Але збалансована Конституція, яка, як мінімум, на 50 років визначить політичну архітектуру і вектор руху нашої країни, є пріоритетом", - сказав він.

Як відомо, проект змін до Конституції від БЮТ передбачає введення в Україні парламентської форми правління.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування