Заяву Лужкова розглядають у Держдумі як "високо патріотичну"

Понеділок, 12 травня 2008, 13:16

Міністерство закордонних справ України розцінює заяву мера Москви Юрія Лужкова про Севастополь "як сплановану акцію, спрямовану на підрив позитивної динаміки україно-російських відносин".

Про це в понеділок заявив прес-секретар МЗС України Василь Кирилич, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Заяви Лужкова розцінюємо як крок, що нагнітає напругу в суспільстві й ускладнює перспективу україно-російського партнерства", - підкреслив Кирилич.

Він зазначив, що такі висловлення Лужкова є втручанням у внутрішні справи України, а також спробою взяти під сумнів територіальну цілісність України.

"Не розглядаємо заяви Лужкова як офіційну позицію, водночас сподіваємося, що офіційні органи влади Російської Федерації певним чином спростують заяви Лужкова", - резюмував прес-секретар МЗС.

У свою чергу голова комітету Держдуми зі справ СНД і зв'язків зі співвітчизниками Олексій Островський (фракція ЛДПР) повністю солідарний з Лужковим у питанні про статус Севастополя.

"Зроблену напередодні в Севастополі заяву мера Москви я розцінюю як високо патріотичну. Лужков щиро вболіває за російську історію і не бажає миритися з тим, що севастопольська земля сьогодні нібито належить Україні. Є всі підстави сьогодні підняти питання про приналежність Севастополя", - сказав Островський.

При цьому він наголосив, що "українська сторона, що останнім часом систематично порушує умови "великого" договору з Росією про дружбу і співробітництво, тим самим сама ставить під сумнів питання приналежності Севастополя і територіальної цілісності своєї держави".

Островський нагадав, що термін дії російсько-українського договору про дружбу і співробітництво спливає 1 квітня майбутнього року і до 1 жовтня поточного року одна зі сторін вправі заявити про свою відмову пролонгувати дію цього документа.

"У випадку припинення дії "великого" договору Російська Федерація має всі підстави для постановки питання про територіальну приналежність Севастополя, пред'явивши відповідні претензії українській стороні", - заявив депутат.

Він висловив здивування у зв'язку з рішенням СБУ заборонити Лужкову в'їзд на територію України: "Хочу звернути увагу Служби безпеки України, що не варто перебільшувати бажання росіян відвідувати територію цієї держави".

Як відомо, СБУ заборонила в'їзд в Україну меру Москви Юрію Лужкову в зв'язку з його заявами в неділю в Севастополі на святкуванні 225-річчя ЧФ РФ.

Лужков заявив, що Севастополь як військово-морська база СРСР і Росії ніколи не передавався Україні і повинен бути повернутий Росії. Крім того, він заявив, що збирається поставити перед російським керівництвом питання про перегляд договору про дружбу між РФ і Україною.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...