Тарасюк вказав Лужкову, що по Севастополю давно стоїть крапка

Понеділок, 12 травня 2008, 13:30

Екс-міністр закордонних справ України, голова профільного комітету Верховної Ради Борис Тарасюк ("НУ-НС") наголошує, що у питанні приналежності міста Севастополь до України давно поставлено крапку рішенням Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року.

Про це він заявив офіційному сайту "НУ-НС", коментуючи заяви мера Москви Юрія Лужкова про те, що питання приналежності Севастополя невирішене і Росія вирішуватиме його "на користь тих державних позицій і того державного права, які має Росія по відношенню до своєї військово-морської бази в Севастополі".

"Існує один-єдиний міжнародний документ, який однозначно поставив крапку в питанні Севастополя. Це - рішення Ради Безпеки ООН, яка 20 липня 1993 року консенсусом прийняла рішення про те, що зазіхання на статус Севастополя суперечить двостороннім угодам між Україною і Росією, а також – принципам і цілям Статуту ООН. І що рішення Верховного Совєта РСФСР, фактично, не є чинними і не має ніякої юридичної сили", - заявив Тарасюк.

"Тому пан Лужков стукає у відчинені двері. Адже міжнародна спільнота уже давно визначилися зі статусом Севастополя. І іншої позиції не буде. Потрібно припиняти ці провокації, тому що крім збурення громадськості вони ні до чого не призводять", - додав він.

Тарасюк зазначив, що стосовно Севастополя Лужков "говорить неправду". "Він договорився до того, що це питання повинно бути передане у міжнародний суд. В якому міжнародному суді вони збираються оскаржувати, якщо Росія не визнає юрисдикції міжнародного суду ООН? А іншого – немає", - сказав він.

Коментуючи заяви Лужкова про те, що Росії "потрібно виходити з договору про дружбу", Тарасюк нагадав: "Договір було підписано з положенням про те, що він діє 10 років. Якщо жодна зі сторін не заявить про свій вихід з Договору, то він пролонговується на наступні 5 років".

"Я не знаю, що дасть односторонній Росії вихід з Договору. Договір – рамковий, у ньому виписані зобов’язання сторін, він відповідає міжнародному праву і будь-який односторонній вихід з нього мало що створить міжнародно-правовий вакуум у взаєминах між Україною та Росією, він дасть однозначний сигнал міжнародній спільноті про те, що Росія порушує міжнародне право, міжнародні домовленості", - наголосив екс-міністр.

Він також нагадав, що "Лужков не уповноважений робити заяви від імені російської держави, хоча не вперше він користується подібними прийомами задля вчинення провокацій".

"Інша справа – як на ці заяви відреагує офіційна російська влада – чи то президент, чи то прем’єр, чи, врешті-решт, посол Росії. Саме ця реакція має визначати ставлення офіційної російської влади до озвучених Лужковим заяв", - заявив Тарасюк.

Парламентар упевнений, що "Лужков заслуговує, аби йому знову заборонили в’їзд в Україну, тому що, попри попередження, московський мер вдався до заяв, які можна трактувати як зазіхання на територіальну цілісність України, а це, як відомо, карається законом".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування