За скаргу одного з убивць Гонгадзе візьмуться тільки влітку

Понеділок, 12 травня 2008, 14:21

Верховний суд України приступить до розгляду касаційної скарги Миколи Протасова, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, 17 червня цього року.

Про це в понеділок журналістам заявив адвокат Протасова Віктор Чевгуз, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, Чевгуз подав оскарження до Верховного суду України на вирок Апеляційного суду Києва щодо його підзахисного Протасова.

Захисник вважає, що вища судова інстанція повинна скасувати осудну Протасову статтю 166 Кримінального кодексу 1960 року, що вбивство Гонгадзе було зроблено в змові осіб.

Як відомо, це єдина на даний момент скарга від адвокатів засуджених - виконавців убивства журналіста.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Київа засудив трьох виконавців убивства журналіста Георгія Гонгадзе Миколу Протасова, Валерія Костенка й Олександра Поповича до 13, 12 і 12 років позбавлення волі відповідно.

У підсудних і їхніх адвокатів був місяць для оскарження вироку суду в касаційному порядку.

Попович, що під час судового слідства знаходився на підписці про невиїзд, узятий під варту в залі суду. Йому термін рахується з 15 березня 2008 року, тобто, з моменту узяття під варту.

Протасову призначено максимальне покарання за сукупністю вчинених ним злочинів - 13 років позбавлення волі, і цей термін рахується з 28 лютого 2005 року, тобто з часу узяття його під варту.

Термін відбування покарання Костенком - 12 років - також рахується з 2005 року.

У вироку суду підкреслюється, що Костенко, Протасов і Попович діяли за навмисною змовою, виконуючи розпорядження свого начальника - екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження Олексія Пукача, що зараз знаходиться в розшуку і його справа виділена в окреме виробництво.

Засідання, на яких оголошувався обвинувальний висновок, допитувалися підсудні і досліджувалися матеріали справи, що містять державну таємницю, проходили в закритому режимі, без участі преси.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування