Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк каже про переворот і обіцяє ініціаторам "хребет поперекушувати"

Вівторок, 13 травня 2008, 11:11

Спікер Арсеній Яценюк називає проект змін до Конституції, запропонований БЮТ, прихованим державним переворотом.

В інтерв'ю "Фактам" Яценюк заявив, що в найближчі дні "будуть початі однозначні спроби кардинально змінити державний устрій України".

"Зміни назвуть переходом до парламентської республіки або до президентської - не важливо. Важливо те, що в окремих політичних сил є наполегливе бажання докорінно змінити систему державного управління, причому змінити під себе", - сказав він.

"У цьому сценарії бракує тільки одного... Якщо судити по тому, якими темпами просувають конституційну реформу, який проект Основного Закону підготовлений, то правильно було б відразу записати прізвища тих, хто стане президентом, прем'єром, спікером", - додав Яценюк.

На питання, чи не вважає він такі дії спробою вчинити державний переворот, спікер відповів:

"Якщо буде ухвалена запропонована редакція Конституції, про яку я згадав, то вважай, що це і є прихований переворот".

"Так, він буде прикрашений певними демократичними регаліями. Зокрема, такий переворот буде вчинений у красивій обстановці українського парламенту - за проект Конституції проголосують 300 депутатів і так далі. Але суть пропонованих змін дуже далека від щирих цінностей, які повинні створювати будь-які політичні сили в частині формування підвалин держави", - додав він.

Яценюк також зазначив, що в проекті Конституції, "який проштовхують окремі парламентські сили", опозиції пропонується посада спікера.

"Тобто, напевно, голова Верховної Ради не зміниться, тому що я точно піду в опозицію за такого варіанту Конституції", - сказав він.

Водночас, на думку Яценюка, навіть якщо задумані конституційні зміни здійсняться і державний лад України зміниться, "історія і це перемеле".

"Але через п'ять років ми не побачимо нікого з тих, хто сьогодні присутній при цій чудесній витівці. Так, п'ять років буде важко, п'ять років буде складно...", - сказав він.

На уточнення журналіста про те, що цей період може тривати "скоріше, років десять", Яценюк сказав:

"Думаєте, десять? Ні, п'ять. Ми їм хребет поперекушуємо. П'ять!".

Як відомо, БЮТ пропонує зміни до Конституції, за якими Україна має перетворитися на парламентську республіку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування