Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не дасть Тимошенко звільнити губернаторів, але має свої претензії?

Вівторок, 13 травня 2008, 11:30

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що Кабінет міністрів має намір порушити питання про звільнення глав низки облдержадміністрацій, яких уряд підозрює в саботажі своїх рішень.

Як стало відомо газеті "Комерсант-Україна", ці претензії пред'являються керівникам п'яти областей – Запорізької, Львівської, Херсонської, Черкаської й Волинської, а також главі Ради міністрів Криму Віктору Плакиді.

Саме вони – Валерій Черкаска (в. о. глави Запорізької ОДА), Микола Кміть (в. о. Львівської ОДА), Борис Силенков (глава Херсонської ОДА), Олександр Черевко (глава Черкаської ОДА), а також Плакіда – запрошені на засідання уряду як керівники областей, що демонструють найгірші показники з заборгованості і найвище зростання цін на споживчому ринку.

Крім того, у числі запрошених – голова Волинської ОДА Микола Романюк. У цьому регіоні найбільш проблемним є показник заборгованості по заробітній платі.

"Перелік областей формувався виходячи з даних, наданих Міністерством економіки минулого тижня. Шляхом аналізу рівня заборгованостей по заробітній платі і цін на споживчому ринку був визначений список областей, і це був об'єктивний підхід, ніякого суб'єктивізму", - запевнив один із членів уряду.

За словами міністра Кабміну Петра Крупка, питання звільнення керівників цих областей поки не стоїть. "Ніхто ще навіть не заїкався про це. Йдеться про необхідність вживання заходів для вирішення проблем. Хоча я не виключаю, що після заслуховування інформації і розгляду цього питання такі пропозиції виникнуть", - сказав він.

Впевненості ж у тому, що запрошені чиновники з'являться на засідання Кабміну, у керівництва уряду поки немає в зв'язку з указом президента Віктора Ющенка від 11 лютого 2008 року, що зобов'язує голів ОДА погоджувати з президентом усі свої відрядження, у тому числі поїздки на засідання Кабінету міністрів.

Крупко, у свою чергу, переконаний, що цей указ "незаконний і неконституційний", і уряд як вищий орган виконавчої влади "вправі запрошувати глав облдержадміністрацій і розглядати питання з їхньою участю".

За його словами, телеграми за підписом прем'єра були спрямовані всім запрошеним чиновникам. У секретаріат президента офіційні листи не направлялися, але був усно проінформований заступник глави секретаріату Роман Безсмертний.

За словами джерел у СП, після наради Кабміну, незалежно від того, будуть спрямовані представлення на звільнення губернаторів чи ні, президент має намір виступити на захист керівників облдержадміністрацій.

Передбачається, що Віктор Ющенко зверне увагу уряду на його спроби перекласти відповідальність за свої прорахунки, у тому числі за високий рівень інфляції, на губернаторів. Не виключена й можливість того, що глава держави видасть указ, яким визначить критерії оцінки роботи губернаторів.

Як пише видання, подання про відставку губернаторів, якщо вони і будуть затверджені в середу на засіданні Кабміну, гарантовано будуть відхилені президентом. Водночас джерела газети стверджують, що в Ющенка є свій список кандидатів на звільнення з числа глав ОДА.

Очікується, що президент пред'явить до них претензії про прорахунки в роботі в гуманітарній сфері. "На закритих нарадах Ющенко заявляв, що є кілька проблемних регіонів, і на першому місці – Вінниця", - повідомив співрозмовник газети.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування