Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" здере з промисловців більше - за свої витрати

Вівторок, 13 травня 2008, 12:06

Українські промисловці будуть платити за газ більше, ніж очікувалося.

Як стала відомо "Комерсант-Україна", Мінпаливенерго вирішило відшкодовувати за їхній рахунок витрати НАК "Нафтогаз України" на реалізацію газу.

Уже з 1 травня газ подорожчав на 10%, а з червня його вартість збільшиться ще на 3%, пише видання, у розпорядженні якого опинився наказ Мінпаливенерго від 25 квітня.

Згідно з документом, з 1 травня у формулу ціни природного газу для промислових споживачів включається ще одна складова – 87,43 грн за тис. куб. м на погашення витрат "Нафтогазу" на реалізацію газу.

За розрахунками міністерства, це призведе до підвищення ціни за тис. куб. м палива приблизно на 105 грн. У результаті хімічні підприємства платитимуть 1386,98 грн, а всі інші 1431,85 грн за тис. куб. м. З 1 червня промисловців очікує ще одне подорожчання – до 1409,41 грн і 1476,71 грн за тис. куб. м відповідно.

За словами прес-секретаря "Нафтогазу" Валентина Землянського, ухвалене Мінпаливенерго рішення спрямоване на поліпшення фінансових показників НАК. "Ці заходи були закладені у фінансовий план "Нафтогазу", затверджений у квітні", - пояснив він.

У понеділок прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що після прийняття нового фінплану НАК і ліквідації "УкрГаз-Енерго" "Нафтогаз" можна вважати "фінансово здоровим підприємством".

У прес-службі Мінпаливенерго рішення про підвищення ціни на газ для промисловців не коментують. Однак джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості міністерства розповіло, що за рахунок нового збору "Нафтогаз" додатково буде отримувати $110 млн щомісяця, або $770 млн до кінця року.

Звістку про чергове підвищення ціни на газ для споживачів виявилося неприємним сюрпризом. Промисловці збираються відстоювати колишні ціни, оскаржуючи їх підвищення в Антимонопольному комітеті. Якщо їм це не вдасться, подорожчання палива може ще більше підхльоснути зростання цін в Україні, відзначають експерти.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...