Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богатирьова обурилась, як Тимошенко посміла зупинити "локомотив прогресу"

Середа, 14 травня 2008, 18:56

Секретар РНБО Раїса Богатирьова називає блокування БЮТ виступу президента Віктора Ющенка у парламенті спробою перейти до "імперативної політики диктату і шантажу".

Про це сказано у заяві Богатирьової, поширеної апаратом РНБО у середу.

Богатирьова вважає, що українська політична еліта в парламенті "підійшла до критичної межі: публічно на кін національної стабільності були виставлені політичні амбіції і безвідповідальність".

"Вперше в практиці демократії керуюча частина політичної парламентсько-урядової коаліції висунула ультиматум Президенту і поза правом та мораллю відмовила главі держави виконати конституційну функцію – звернутись із щорічним посланням до парламентаріїв і народу", - заявляє вона.

"Безпрецедентне блокування трибуни Верховної Ради є діями за межами демократичного діалогу. Це розцінюється суспільством як спроба перейти до імперативної політики диктату і шантажу... Фактично, підірвано довіру до демократичної парламентської коаліції, яка заявила про пріоритет президентської програми", - вважає Богатирьова.

Вона також заявляє, що послання Президента до українського парламенту – "це стратегічний план, адресований, найперше, законодавцям і Кабінету Міністрів", мета якого – "подолати, перш за все, соціально-економічну кризу і унеможливити перекладання її наслідків на простих українців".

"Президент, володіючи прямим мандатом на управління країною від українського народу, веде відкриту і аргументовану дискусію по всіх аспектах національного інтересу. Його конституційне завдання – бути центром і одночасно локомотивом програмного розвитку та ідеології прогресу. Історія сучасних демократій засвідчує ефективність і нагальність консолідації всіх політичних сил в умовах довготривалої кризи саме навколо лідера нації, яким є Ющенко", - заявляє Богатирьова.

"В цьому сенсі організація паралельних і кулуарних "конституційних процесів" політиками, партіями та їх блоками, вже зараз перетворює майбутню третю українську Конституцію в заручника політичних амбіцій і суперечить інтересам всієї нації", - вважає вона.

Говорячи про представлену в парламенті БЮТ "модель Конституції", Богатирьова зазначила, що "не важко здогадатись, що і механізм ухвалення нової Конституції, і спосіб управління країною при такому Основному законі носитимуть силовий, авторитарний характер".

"Очевидно, очільником такої демократії планується одна політична сила з одним і, обов’язково, беззмінним лідером. Не випадково лідерка БЮТ з іншої трибуни заявила: "Я починаю діяти. І діяти надзвичайно жорстко!". Якщо це виклик, спрямований проти галопуючої інфляції, обвалу цін на споживчий кошик українця – то нація підтримає таку амбіцію. Але якщо це намагання "продемонструвати м’язи" і поза Конституцією встановити єдиний центр управління державою – то це підриває Конституційний лад і несе загрозу національній безпеці", - заявляє Богатирьова.

"Треба щодня прокидатись і думати про Україну в собі, а не про себе в Україні. Ми – великий народ, який вже утвердився як суб’єкт світової цивілізації. Її традиції, історичні уроки, як і власна політична історія, дають нам відповідь на ці запитання: ми сильні тоді, коли єдині", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування