Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вбивці Тараса Процюка названі невинними

Середа, 14 травня 2008, 19:58

Суд в Іспанії зняв звинувачення з американських військових, що вбили іспанського журналіста, разом із яким загинув українець Тарас Процюк.

Ідеться про інцидент 8 квітня 2003 року, коли американські танкісти в Іраку обстріляли готель "Палестина" в Багдаді, що був базою для більшості журналістів.

Тоді загинули іспанець Хосе Коусо, телеоператор каналу "Телесінко", і українець Тарас Процюк, телеоператор агентства Reuters. Були тяжко поранені ще троє працівників агентства.

Національний суд Іспанії голосами двох суддів проти одного вирішив у вівторок, що для звинувачення недостатньо свідчень і є підстави вважати, що іспанський журналіст загинув унаслідок бойових дій, а не свідомого вбивства, повідомляє ІМІ з посиланням на "Радіо Свобода".

Справу проти американських військових в Іспанії порушили за статтями іспанського законодавства, які передбачали до 15 років ув’язнення за вбивство і "злочин проти міжнародної спільноти", тобто неспівмірні дії проти цивільних осіб у воєнний час.

Два міжнародні ордери на арешт і екстрадицію американського танкіста, який здійснив постріл, і двох його командирів видали 2005 і 2007 року судді в Іспанії на вимогу родичів Хосе Коусо.

Сполучені Штати не видали своїх військових.

Напередодні, 2004 року, США заявили, що в перебігу власного розслідування не виявили помилкових дій чи недбалості своїх військовослужбовців, які діяли відповідно до обставин.

Чільні американські урядовці стверджували, що танкісти відкрити по готелю вогонь у відповідь на обстріл із того будинку.

Міжнародні журналістські організації скритикували такі висновки американської влади.

У справі загибелі Тараса Процюка жодних судових справ не було. США офіційно повідомили Україну, що, за висновками їхнього розслідування, постріл із танку по готелю було здійснено з метою самооборони і в цілковитій відповідності до правил ведення бойових дій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування