Генпрокуратура не захотіла порушувати кримінальну справу щодо Балоги

Четвер, 15 травня 2008, 09:33

Генпрокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу щодо глави секретаріату президента Віктора Балоги у відповідь на звернення депутата від БЮТ Валерія Писаренка.

Про це в четвер пише газета Комерсант-Україна.

Приводом для звернення Писаренка в Генпрокуратуру послужив указ президента, що припиняє дію розпорядження Кабміну про затвердження умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій Одеського припортового заводу.

У своїй заяві депутат просила порушити кримінальну справу "за фактом перевищення посадовими особами секретаріату президента своїх повноважень під час складання і візування документів", зв'язаних із проведенням конкурсу з продажу ОПЗ.

"Мотиви неналежного виконання посадових обов'язків можуть бути різними: від зловживання владою або службовим становищем до службової недбалості, і можуть бути встановлені тільки шляхом проведення слідчих дій у рамках досудового слідства", – говориться в документі.

Неправомірним, на думку Писаренка, є ще один указ президента, що припиняє дію восьми розпоряджень Кабміну, якими раніше були здійснені кадрові перестановки у ФДМ і призначене проведення службового розслідування щодо глави фонду Валентини Семенюк.

Писаренку було відмовлено в проведенні дослідчої перевірки спрямованої ним інформації. Відповідь із ГПУ була підготовлена і 7 травня завізована заступником генпрокурора Тетяною Корняковою, однак Писаренко одержав її тільки в середу.

"Контроль за дотриманням і застосуванням законів президентом України і створеними ним допоміжними органами не відноситься до повноважень Генеральної прокуратури", – говориться у відповіді ГПУ.

Писаренко назвав відповідь ГПУ "новим перлом". "Генеральна прокуратура написала мені, що президент і його секретаріат на сьогоднішній день відповідно до Конституції знаходяться поза законом. І будь-які такі листи щодо секретаріату президента не входять у компетенцію ГПУ", – обурився він.

Він також повідомив, що буде вимагати від Генпрокуратури "процесуальний папір про відмову в порушенні кримінальної справи", після чого направить позов до Печерського суду Києва з метою зобов'язати ГПУ порушити кримінальну справу щодо глави СП.

"А якщо вони не дадуть процесуальний документ, ми опротестуємо в суді їхню (ГПУ) бездіяльність", – заявив Писаренко.

Крім того, за його словами, БЮТ закінчує збір підписів під проектом постанови про висловлювання недовіри генпрокурору Олександру Медведьку, що буде внесений на розгляд у парламент у найближчі дні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...