Ющенко написав Тимошенко по пунктах, що зробити із зерном та олією

Четвер, 15 травня 2008, 14:10

Головною причиною критичної ситуації на ринках зернової та олійно-жирової галузей є посилення адміністративного регулювання ринків зерна та олії.

Про це йдеться у листі президента Віктора Ющенка на ім'я прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за підсумками зустріч з представниками цих галузей 14 травня, повідомляє прес-служба президента.

"Під загрозою зриву стабільна промислова переробка урожаю 2008 року, оскільки наразі зупинилися 13 заводів олійно-жирової галузі, десятки тисяч працівників відправлені у вимушені відпустки", - зазначив Ющенко.

"Наявні залишки продукції значно перевищують потребу внутрішнього ринку до початку нового маркетингового року", - додав він.

Президент наголошує, що за оцінками наукових кіл, від запровадження квотування експорту вітчизняні сільськогосподарські виробники вже втратили від 1,1 до 1,4 млрд. дол. США. "Кожен день погіршує стан та перспективи галузі", - додав Ющенко.

Президент заявив, що "уряд має вже до кінця поточного тижня провести зустріч з сільськогосподарськими виробниками та представниками аграрного бізнесу щодо ситуації в галузі та прийняти рішення щодо скасування обмежень на експорт зерна та олії".

Крім того, уряд повинен забезпечити діалог з сільськогосподарськими виробниками та представниками аграрного бізнесу з метою розробки виваженої, узгодженої та ефективної політики регулювання аграрних ринків у 2008-2009 маркетинговому році.

Кабмін також повинен передбачити зобов'язання виробників та експортерів щодо недопущення до закінчення поточного маркетингового року зростання оптових цін на зерно та соняшникову олію, недопущення скорочення обсягів поставки зерна на хлібопекарські та борошномельні підприємства, а також соняшнику та соняшникової олії на олійноекстракційні, олійно-жирові заводи та в роздрібну мережу.

"Переконаний, ці кроки дозволять Україні поліпшити інвестиційний та підприємницький клімат, укріпити позитивний міжнародний імідж держави як надійного та прогнозованого ділового партнера", - зазначив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування