За Одеський припортовий будуть боротися Фірташ, Коломойський та росіяни?

П'ятниця, 16 травня 2008, 10:37

У конкурсі з приватизації ВАТ "Одеський припортовий завод", призначеному на 20 травня, візьмуть участь "Нітроферт" Дмитра Фірташа, російський "Акрон" і "Дніпроазот", який входить у групу "Приват".

Саме ці компанії, за інформацією "Комерсант-Україна", допущені до конкурсу.

Раніше призначений урядом в.о. глави ФДМ Андрій Портнов заявив, що кваліфікаційний відбір пройшли і були допущені до участі в конкурсі з приватизації ОПЗ три компанії, але не назвав, які саме.

Про те, що серед компаній, які пройшли кваліфікаційний відбір – "Нітроферт" Фірташа, російський "Акрон" і "Дніпроазот" (входить у групу "Приват"), "Комерсанту" розповіло високопоставлене джерело в уряді.

"У конкурсі мала також брати участь Yara International ASA, але вона не перерахувала заставу. А Юлія Володимирівна (Тимошенко) хотіла б бачити її серед учасників", - сказав співрозмовник.

У прес-службі "Нітроферта" газеті підтвердили намір брати участь в аукціоні. У "Дніпроазоті" та "Акроні" коментувати участь у конкурсі не стали.

Джерело видання в московському представництві Yara International ASA підтвердило, що компанія відмовилася перерахувати кошти на участь у конкурсі.

"Участь Yara International у конкурсі з продажу ОПЗ не була погоджена з радою директорів і акціонерами компанії. Із самого початку ми тільки цікавилися цим об'єктом. А зараз, з огляду на неоднозначну правову колізію, що виникла навколо продажу заводу, ми вирішили зовсім відмовитися від участі в торгах", - сказав співрозмовник.

За словами аналітика ІК "Уралсиб" Кирила Чуйка, серед акціонерів Yara International – міністерство торгівлі й промисловості Норвегії, компанії Merrill Lynch, HSBC Bank PLC, Morgan Stanley і Societe Generale. "Думаю, участь компанії в неоднозначному з юридичної точки зору конкурсі призвела б до претензій з боку таких акціонерів і до скандалу", - говорить експерт.

На думку аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Катерини Малофеєвої, хоча конкурс і може бути оскаржений у суді, нинішньої кількості учасників досить для того, щоб підвищити вартість ОПЗ до $800-900 млн.

Як відомо, 11 лютого уряд затвердив умови проведення конкурсу з продажу акцій ОПЗ. 20 лютого Фонд держмайна оголосив конкурс із продажу 99,52% акцій ОПЗ за принципом аукціону. Стартова ціна пакета акцій – 3 млрд грн.

У середині квітня президент Віктор Ющенко своїм указом скасував продаж ОПЗ. Однак прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що, незважаючи на президентський указ, конкурс відбудеться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування