Ющенко натякає, що Конституцію для Тимошенко написав Медведчук

П'ятниця, 16 травня 2008, 10:49

Президент Віктор Ющенко вважає, що Конституційний суд сьогодні в Україні є стабільним, аполітичним державним інститутом.

Про це Ющенко заявив у ході міжнародної конференції "Конституційний суд у системі органів державної влади: актуальні проблеми, шляхи їхнього вирішення" у п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Конституційний суд сьогодні - це, у першу чергу, стабільний конституційний інститут. Усім, хто причетний до організації роботи Конституційного суду, і в першу чергу його голова, доклали зусиль, щоб робота Конституційного суду йшла аполітично", - заявив президент.

Крім того, Ющенко оцінює конституційний процес в Україні як правильний і гарантує його прозорість і демократичність.

"Незважаючи на усі виклики, конституційний процес йде правильним шляхом. Ми не допускаємо тлумачення демократичного транзиту в Україні, недемократичного підходу до формування змін і доповнень до Конституції і їх розгляд у парламенті", - сказав він.

"Ми будемо забезпечувати, винятково керуючись національним правом і національною Конституцією... Я ще раз хочу гарантувати, ми будемо формувати винятково прозорим способом зміни і доповнення до національної Конституції", - заявив Ющенко.

Він також зазначив, що політична стабільність в Україні може бути забезпечена тільки за допомогою формування ефективного конституційного процесу. Президент зазначив, що те, що було зроблено з Конституцією в 2004 році, було прикладом того, як з нею вчинити не можна.

За його словами, сьогодні для проведення конституційної реформи є два варіанти: повернутися до листопаду 2004 року, або ж розробити зміни і доповнення до Конституції з залученням до їхнього обговорення найширшого кола громадськості, політиків і міжнародного співтовариства.

"Цим форматом ми хочемо продемонструвати, що це не домашня таємна робота трьох-чотирьох партійних сил, а це формат, що заслуговує на довіру, оскільки передбачає участь важливих суспільних, політичних, професійних сил... я дотримуюся саме цього варіанту", - сказав він.

Ющенко підкреслив, що не можна допустити, щоб "предметом змін і доповнень до Конституції була робота винятково однієї-двох персон і стосувалася роботи двох або трьох партій, які, можливо, навіть мають більшість в українському парламенті".

Саме тому, за словами президента, була створена Національна конституційна рада, у рамках якої проходить це обговорення, і після завершення напрацювань змін до Конституції, вони будуть передані в парламент.

"Хоча був запропонований інший варіант, що нагадує історію 2004 року, коли лідер однієї з провідних партій України, лідер уряду, разом з Медведчуком (голова адміністрації президента в 2004 році) і певною компанією, готували зміни 2004 року - і сьогодні фактично вже написана українська Конституція", - додав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News