Ющенко: "Компанія вакцинації є виключно добровільною"

П'ятниця, 16 травня 2008, 12:39

Влада повинна продемонструвати "повну швидку та адекватну реакцію" на ситуацію, що склалася у зв'язку з загибеллю після щеплення вакциною проти кору і краснухи 17-річного школяра з Краматорська, наголошує президент Віктор Ющенко.

Про це він заявив під час зустрічі з міністром охорони здоров'я Василем Князевичем, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко особливо підкреслив, що розслідування цього трагічного випадку має проводитися абсолютно публічно.

"Кожна дія, в тому числі комісії МОЗ, повинна бути публічна. Нам треба повернути довіру там, де вона втрачена - і до міністерства, і до медичних працівників", - сказав він, зазначивши, що протягом найближчих днів очікує завершення роботи з вивчення причин смерті юнака.

"Я думаю, треба дати вказівку по всій медичній системі, що дана компанія вакцинації є виключно добровільною справою", - також відзначив президент.

У цьому контексті він особливо наголосив на важливості недопущення можливих випадків вимагання довідок про щеплення як підстави для допуску випускників до участі в тестуванні та вступу до вузів.

"Надзвичайно важливо, щоб у стінах МОЗ, серед працівників охорони здоров'я були сформульовані коректні підходи до тої трагедії, яка відбулася", - також зазначив глава держави, і додав, що СБУ та Генпрокуратура мають перевірити механізм закупівлі вакцин.

"Нам треба показати, що ми глибоко реагуємо на цю трагедію", - наголосив президент.

Міністр доповів президенту про попередні висновки комісії МОЗ, що розслідує смерть підлітка, до складу якої увійшли також міжнародні експерти з ВООЗ та ЮНІСЕФ. За словами Князевича, наразі медики не пов'язують смерть школяра з якістю вакцини.

"За попередніми даними, це є збіг обставин", - сказав він, додавши, що до смерті юнака щеплення отримали 60 тисяч осіб 16-29 років - і всі вони почуваються нормально. Водночас він зазначив, що МОЗ призупинило використання вакцини з тієї серії, яку отримав померлий юнак, до отримання результатів експертизи.

Князевич також зазначив, що вакцинацію проти кору та краснухи, масштабна кампанія з якої розпочнеться з 26 травня, МОЗ проводить за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, і на сьогодні МОЗ відпрацювало всі організаційні заходи, пов'язані з вакцинацією. "Це не примусова кампанія", - запевнив він президента.

Ющенко висловив співчуття родині померлого юнака Антона Тищенка, і заявив: "Ми зробимо все, щоб дати чітку відповідь на причини, які привели до даної трагедії".

Водночас президент закликав сторони, які мають опосередковане відношення до даної трагедії, "не дискредитувати вакцинацію" і "не блокувати відповідні заходи, пов'язані з підвищенням якості життя і здоров'я громадян". "Будьмо благорозумні і не політизуймо дану ситуацію. Давайте дамо можливість фахівцям чітко професійно висловитися по даному питанню", - сказав президент.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News