Азаров згадав, як йому дзвонив Кучма з "конкретними завданнями"

Субота, 17 травня 2008, 10:22

Голова політради Партії регіонів Микола Азаров вважає, що Україна має бути президентсько-парламентською республікою з "сильним" президентом.

"Однозначно має бути президентсько-парламентська республіка. В нас має бути сильний президент. В умовах тієї розхристаності влади, яка є в Україні, інше — неуспішне.
Нам потрібен сильний президент із сильними повноваженнями", - сказав Азаров в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

Однак, на думку Азарова, президент не повинен втручатися в політику виконавчої влади.

"Він має забезпечити виконання законів і всіх нормативних документів на всій території України. Якщо він цю функцію виконає, в нього буде достатньо повноважень. І багато впливу. Тому що уряд цієї функції не виконає", - сказав він.

На думку Азарова, "силові міністри, звичайно, мають бути у складі уряду, та не треба уряду займатися ще й усім комплексом питань оборонної та зовнішньої політики — це все ж таки завдання президента".

"Нам було дуже складно працювати з Кучмою. В нього були колосальні повноваження, і він міг будь-якої миті звільнити будь-кого з нас без пояснення причин. Я зовсім не ідеалізую ані нас, ані його. Іноді конфлікти виникали абсолютно на порожньому місці. Проте минав певний час, і ми знаходили спільну мову, знімаючи ці конфлікти. І ніколи не виплескували їх назовні. Я переконаний, що 90% наших конфліктів взагалі були нікому не відомі", - розповів Азаров.

"Усе залежало від етики стосунків. Дня не минало без того, щоб президент мені, як першому віце-прем’єру, не зателефонував два-три рази. Він давав конкретні завдання і питав про їхнє виконання. І багато завдань не відповідали моїм уявленням. Ну то що? Я ходив до Верховної Ради розповідати про це комусь? Я приходив до нього й переконував змінити своє рішення", - додав він.

Водночас Азаров не погоджується, що така схема стосунків є кулуарним способом вирішення проблем.

"Це не кулуарний спосіб. Я зіштовхувався і з прем’єрами, і з міністрами за кордоном і бачив, як реально працює виконавча влада. Ніде вона не формалізована до такої міри, що все можна розкласти по поличках. Політична еліта підбирає неконфліктних людей на ці посади. А також усуває зі сфери влади тих, хто провокує конфлікти", - сказав він.

"Звичайно, треба точніше виписати повноваження, звичайно, мені не подобається, коли президент має право призупинити постанову уряду. Та з іншого боку, якщо він — гарант Конституції, він зобов’язаний видавати свої акти, які припиняють постанови, що порушують Конституцію. Для цього повинен оперативно працювати Конституційний суд", - додав Азаров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News