Нацбанк хоче наблизити гривню до "реальності"

Субота, 17 травня 2008, 15:01

Національний банк України бачить підстави для зміни офіційного курсу гривні, повідомив голова Нацбанку Володимир Стельмах.

"Офіційний курс треба переглядати, тому що він уже став дисонансом реальності", - сказав Стельмах журналістам у суботу.

За його словами, багато факторів грають на користь зміни офіційного курсу. При цьому він відзначив гарний стан платіжного балансу, що підтримується позитивною динамікою за фінансовим рахунком.

Стельмах також підкреслив, що курсові орієнтири, затверджені радою НБУ (4,95-5,25 грн за $1) не є ключовими аргументами при визначенні масштабу зміни курсу.

"Рада радить Нацбанку, а НБУ працює зовсім в іншому режимі", - сказав Стельмах.

Водночас він не назвав термін, коли правління НБУ розгляне питання зміни офіційного курсу.

Голова НБУ також повідомив, що центральний банк, можливо, не буде викуповувати надлишкову пропозицію доларів на міжбанку.

"Якщо введемо змінний курс, то не будемо виходити (на ринок з викупом доларів). У нас буде тоді головним інструментом монетарна політика", - додав він.

Як повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, з початку року позитивне сальдо інтервенцій Нацбанку на міжбанківському валютному ринку склало $868 млн.

У Нацбанку також вважають, що поки нема сенсу змінювати рівень дисконтної ставки. "А куди ж її ще підвищувати... Ця ставка ефекту озвучування", - підкреслив голова НБУ.

При цьому, за його словами, об'єктивний рівень ставок з активних операцій НБУ показали результати аукціонів з рефінансування банків - близько 17%.

"Дисконтну ставку поки чіпати не будемо", - уточнив Шаповалов.

Голова Нацбанку також повідомив, що НБУ планує певні нормативні зміни в питанні регулювання банківського кредитування в країні.

"Будемо банки закликати отямитися, щоб вони свої валютні кредити привели у відповідність до валютної позиції... щоб вони були фінансово стабільні", - сказав Стельмах.

Офіційний курс Нацбанку на 19 травня - 5,05 грн./$1.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування