Уряд закликає Нацбанк прискорити ревальвацію

Вівторок, 20 травня 2008, 09:56

Утримання курсу гривні до долара в умовах падіння останнього до основних світових валют призводить до імпорту інфляції в Україну, у зв'язку з чим уряд просить Національний банк швидше зважитися на ревальвацію, сказав віце-прем'єр Григорій Немиря.

"Припиніть свій процес обмірковування і почніть процес дії. Україна імпортує інфляцію – до 10-12% на рік. Що довше це протриває, то більше під ризиком опиниться уряд", - звернувся він до Нацбанку на презентації України в рамках щорічного засідання керуючих ЄБРР у Києві в понеділок.

Віце-прем'єр зазначив, що уряд не може радити Національному банкові в силу незалежності останнього. У той же час він підкреслив, що НБУ не повинно стати заручником політичних відносин уряду і його опонентів.

Заступник глави НБУ Олександр Савченко повідомив на презентації, що глава Нацбанку Володимир Стельмах виступає за більш гнучкий курс, який було б добре ввести в умовах політичної стабільності.

"Але, схоже, що ми вже готові змінити нашу концепцію обмінного курсу. Ринок змушує нас це робити, це відбудеться буквально найближчими днями", - підкреслив Савченко.

За його словами, минулого і цього тижня Нацбанк активно обговорює ці питання з провідними економістами. "Коли правління в найближчі дні закінчить цю дискусію, рішення з'явиться", - додав він.

У свою чергу представник Нацбанку заявив, що самостійні кроки Нацбанку без допомоги уряду не приведуть до серйозного успіху в боротьбі з інфляцією.

"Мені подобається Мілтон Фрідман, який сказав, що інфляція - це одна з форм оподатковування, яку можна впроваджувати без законодавства. Це значить слабкий уряд і слабка влада, вона аморальна і незаконна.... З інфляцією потрібно боротися не тільки центробанку, ми чекаємо позиції уряду", - зазначив Савченко.

За його словами, НБУ цінує проваджувану Кабміном політику бюджетного профіциту, але звертає увагу на 46,4% зростання душовий дохід у першому кварталі цього року відносно першого кварталу минулого року, тоді як реальне зростання доходів перевищило 20%.

"Тому ми рекомендуємо виходити з загального збільшення зростання продуктивності праці і ВВП", - сказав заступник голови НБУ. Серед інших можливих заходів боротьби з інфляцією він назвав зниження податку на додану вартість з 20% до 15%, проведення політики енергозбереження.

"Сподіваюся, що разом із урядом нам вдасться побороти інфляцію в найближчі місяці", - відзначив Савченко.

Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-квітні склала 13.1%, а в річному вимірі – 30,2%. Нацбанк в останній місяць відмовився від інтервенцій на валютному ринку, що призвело до зміцнення курсу гривні до 4,75 грн/$1. При цьому офіційний курс гривні збережеться на рівні 5,05 грн/$1, установленому три роки тому.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News