Журналісти світу вимагають від США повного розслідування загибелі Процюка

Вівторок, 20 травня 2008, 14:34

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) закликала Сполучені Штати провести повне і незалежне розслідування обставин загибелі в Іраку в квітні 2003 року двох іноземних журналістів – українця Тараса Процюка та іспанця Хосе Коусо.

Приводом стала поява нової інформації про те, що смерть журналістів могла бути невипадковою, повідомляє "Німецька хвиля".

Минулого тижня в Інтернеті з’явилася заява сержанта армії США у відставці Едріен Кінн. Вона стверджує, що бачила таємні документи американської армії, в яких однією з цілей був готель "Палестина" у Багдаді. Під час війни США в Іраку там були журналісти.

Реклама:

8 квітня 2003 року по готелю вистрелив американський танк, у результаті чого загинув телеоператор агентства "Рейтер", українець Тарас Процюк та його іспанський колега.

США проводили розслідування інциденту й дійшли висновку, що йдеться про нещасний випадок.

Міжнародна федерація журналістів вважає, що нова інформація ставить це під сумнів.

ВІДЕО ДНЯ

Як сказав "Німецькій хвилі" генеральний секретар базованої в Брюсселі організації Ейден Уайт, "США повинні взяти на себе відповідальність".

"Ми вважаємо, що це можливо лише за умови проведення повного і незалежного розслідування. Досі США виступали проти долучення до нього міжнародних організацій. А це дає підстави припускати, що США щось приховують", - зазначив він.

Уайт пропонує долучили до нового розслідування представників ООН або Червоного Хреста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування