Взяти авто в кредит стає складніше

Середа, 21 травня 2008, 11:14

Українські банки посилюють вимоги до позичальників, які бажають взяти кредит на придбання автомобіля.

Як відзначає компанія "Простобанк Консалтинг", тепер рівень доходів повинен бути вищим, страхових полісів більше, а застав декілька. Процентні ставки при цьому ростуть.

За даними компанії, середня ефективна процентна ставка по автокредитам терміном на 5 років у гривні складає 19,53% річних на нові іномарки, 21,64% для б/у іномарок, 19,89% для нових вітчизняних авто, 23,35% на б/у вітчизняні машини.

Посилення вимог до позичальників при оформленні автокредитів, в основному, торкнулися посилення вимог до їхніх доходів і документів, що підтверджують ці доходи.

"Приміром, якщо раніше багато банків при розрахунку платоспроможності клієнта активно враховували непідтверджені доходи, то сьогодні такі доходи менше беруться до уваги при аналізі фінансового стану позичальника при оформленні кредиту. Також банки стали більше звертати увагу і на достовірність документів, що підтверджують доходи клієнта і т.п.", - відзначив заступник начальника управління роздрібного банкінгу "Укргазбанку" Дмитро Замотаєв.

Жорсткість вимог до позичальника пов'язана з дефіцитом ресурсів у банків – тепер їм доводиться видавати набагато менше кредитів.

Крім того, останнім часом трохи зменшилася кількість кредитів без першого внеску на купівлю авто будь-якого виробництва. Тепер без першого внеску можна придбати тільки автомобілі іноземного виробництва.

"Останнім часом банки ввели обмеження по сумі на видавані кредити. У деяких банків вони складають, за різними оцінками, від 30 до 40 тисяч доларів США на одного позичальника. Крім цього, банк може зажадати додаткову заставу, крім автомобіля, що купується, або поручительство третіх осіб", - говорить начальник управління організації й моніторингу регіональної мережі Дельта Банку Ігор Соболєв-Терещенко.

Також деякі банки спільно зі страховими компаніями вимагають оформлення не тільки страхування цивільної відповідальності КАСКО, але й життя майбутнього водія, а також усіх тих, хто буде керувати автомобілем, що вимагає додаткових витрат.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...