На перериті Хрещатик і Майдан хочуть пустити важку броньовану техніку?

Середа, 21 травня 2008, 16:13

Парламентський комітет з питань нацбезпеки й оборони виступає проти проведення параду в День незалежності України 24 серпня із залученням важкої броньованої техніки й авіації.

Про це журналістам розповів голова профільного комітету Анатолій Гриценко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, надійшла неофіційна інформація від секретаріату президента про те, що Міністерству оборони і Генштабу дані вказівки готувати військовий парад на День незалежності з залученням важкої броньованої техніки й авіації.

"Члени комітету, серед них є і ті, хто організовував не один парад, висловили дуже серйозну стурбованість, оскільки така робота з підготовки до параду зазвичай починається з лютого", - зазначив Гриценко.

"І до кінця травня ця техніка, що виходить на парад, повинна пройти через ремонтні підприємства, бути у відповідному технічному стані", - пояснив депутат.

За його словами, члени комітету переконані в тому, що парад повинен підвищувати рівень поваги до Збройних сил, а не викликати "тремтіння" у військових і всієї громадськості від думки, що щось кудись може впасти або щось десь зупинитися.

"Тому наша попередня пропозиція: змінити формат цього параду і не проводити його з залученням важкої броньованої техніки й авіації, оскільки дуже важко гарантувати безпеку", - сказав Гриценко.

Крім того, він додав, що "варто враховувати і те, що на Хрещатику відбулися зміни в плані підземної забудови, що може призвести до небезпечних вібрацій під час параду".

За словами Гриценка, комітет дав доручення підкомітету, до складу якого входять депутати Олександр Кузьмук і Микола Петрук, провести переговори із секретаріатом президента і Генеральним штабом для вирішення цих питань.

Останній раз військова техніка на День незалежності проїхала по Хрещатику в 2001 році. Родзинкою параду була повітряна техніка - на висоті близько 300 метрів пролітали вертольоти, винищувачі, бомбардувальники, найбільші у світі літаки "Мрія" і "Руслан".

Потім на День незалежності проводилися військові паради без техніки. У 2005 році не було вже і військового параду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...