Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бажання Ющенка на енергетичному саміті не збудеться?

Четвер, 22 травня 2008, 08:58

У четвер в Україні розпочинає роботу саміт з питань енергетичної безпеки, у якому візьмуть участь президенти Азербайджану, Грузії, балтійських держав, Молдови, Румунії та Польщі, а також комісар Європейської комісії з питань енергетики.

Серед головних подій – презентація попередніх висновків щодо техніко-економічного обґрунтування використання Одеси-Броди у європейському напрямку, а також висновки маркетингового дослідження щодо доцільності будівництва в Україні нового сучасного нафтопереробного заводу, на якому перероблятиметься каспійська нафта.

Як сказав "Бі-Бі-Сі" заступник міністра енергетики України Бурзу Алієв, на його думку, ще зарано говорити про те, аби заповнити трубопровід Одеса-Броди каспійською нафтою.

"Там потрібно не тільки рішення державного нафтового концерну Азербайджану, але й вирішити технічні питання. І це зробити практично неможливо за такий короткий термін", - сказав він, коментуючи заяву президента України про те, що використання нафтопроводу Одеса-Броди у європейському напрямку має бути зроблено до Енергетичного самміту.

"Крім цього, є ще й питання техніко-економічного обґрунтування", - сказав Алієв, і додав: "На самміті планується зробити лише мультимедійну презентацію ТЕО, а наприкінці року, у листопаді, буде ухвалене остаточне рішення. Тільки після цього можна буде сказати, що нафтопровід буде заповнено каспійською нафтою. До цього часу можна буде говорити лише про постачання азербайджанської нафти лише на окремі заводи".

Заступник міністра енергетики України зазначив, що "для нас цікава не тільки азербайджанська нафта, але і казахська, і російська".

"Звісно, що для нашої країни було б цікаво, аби цей нафтопровід працював так, як це планувалося від самого початку. Є два українські нафтопереробні заводи, у Надвірній та "Галичина", які могли б переробляти нафту з цього нафтопроводу. Європейський попит постійно зростає. А якщо ще й враховувати, що зараз розглядається питання про будівництво в Україні нового нафтопереробного заводу, то актуальність такого напрямку є очевидною", - зазначив він.

При цьому на заувагу про те, що нафтопровід Одеса-Броди "завжди розглядали як проект, який би дозволив зменшити залежність від російських енергоносіїв, а Казахстан у шляхах постачання нафти зараз залежить від Росії", Алієв сказав:

"В принципі, при правильній постановці питання для нас немає великої різниці, звідки отримувати нафту. Є компанії, які її видобувають, є компанії, які хочуть її купити, і є світова ціна. Я думаю, що цю залежність від Росії надто політизують".

Він також погодився з тим, що цей проект зараз "комерціалізується і де політизується": "Той, хто пропонує кращу ціну, той і виграє".

На думку Алієва, на енергетичному саміті в Києві "має бути ще раз задекларовано політичне рішення про доцільність прискорення" запуску трубопроводу Одеса-Броди в Єропеському напрямку. "У доцільності самого проекту жодних сумнівів немає, принаймні у тих, хто думає по-українськи. Але є технічні питання, які неможливо вирішити так, що самміт минув, а наступного дня до Європи піде каспійська нафта", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування