Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк обіцяє не йти з ринку і "зрізати горби"

Четвер, 22 травня 2008, 10:35

Офіційний курс гривні стає більш гнучкими і узгодженим з ринковими реаліями, але певні рамки його змін повинні бути збережені, вважає керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.

"НБУ ставить на крило оновлену модель монетарного поводження з посиленим рестриктивним (обмежувальним) акцентом з метою протидії інфляційному тиску, але без неприйнятного охолодження економіки", - сказав він у середу "Інтерфакс-Україна".

"Забезпечивши більшу гнучкість курсу, тобто можливість руху в обидва боки, ми не повинні виключати можливість ослаблення. Якщо ж буде посилення курсу - то за підсумками року воно не повинно перевищувати темп економічного зростання", - додав Литвицький.

Як повідомлялося, НБУ в середу ухвалив рішення зміцнити офіційний курс гривні з 22 травня майже на 4%, до 4,85 грн/$1, тоді як його попереднє значення (5,05 грн/$1) утримувалося в країні на незмінному рівні з 21 квітня 2005 року.

Литвицький також підкреслив, що Нацбанк має намір згладжувати надлишкові коливання курсу на міжбанківському ринку шляхом проведення відповідних інтервенцій.

"Я вважаю, що на відміну від 2005 року Нацбанк зробить основною лінією своєї курсової політики не посилення валюти, не фіксацію на рівні 4,85 грн/$1, а більшу гнучкість курсу... НБУ не піде повністю з ринку. Він буде зрізати горби зайвих коливань. Нацбанк не кидає ринок. Він буде в підходящий час у потрібному місці", - сказав він.

При цьому Ливтицький підкреслив, що рішення про зміну офіційного курсу прийнято на фоні виконання державного бюджету з початку року з профіцитом і з урахуванням профіциту платіжного балансу, що спостерігається проятгом останніх трьох місяців.

"На відміну від 2005 року НБУ не посилив офіційний курс, а привів його у відповідність із тим, що утворився на ринку. Ринок посилив курс, а не Нацбанк. У курсі, який ми зараз бачимо на ринку, частково дисконтується ревальваційний потенціал, накопичений у попередні роки. Гривня була недооцінена і ринок це усвідомлював. Але ми не дозволимо розрядитися всій цій недооцінці одразу", - пояснив він.

Крім того, за словами Литвицького, підвищення рухливості офіційного курсу враховує зниження курсу долара США на зовнішньому ринку і прискорення економічного зростання у квітні. "Якщо долар так безпрецедентно ослаб - ми повинні це врахувати в нашій курсовій політиці й активніше переходити до нового алгоритму курсоутворення з більш явним урахуванням поводження інших валют", - сказав він.

Разом із тим, керівник групи радників голови НБУ зазначив, що вже в межах цього року проглядається перспектива завершення періоду зниження курсу долара США до інших валют на міжнародному ринку.

Крім того, він зазначив, що збереження розриву між офіційним курсом і ринковим уже створювало проблеми для бізнесу. "Нацбанк не стріляв з гармати по горобцях, коли розривши між офіційним курсом і ринковим не перевищував 1%. Ну а зараз, якщо судити з того, що було сьогодні (на міжбанку), розрив уже досяг 10%. При таких розривах створюються проблеми для бізнесу", - підкреслив Литвицький.

Він також відзначив важливе значення зміни курсу для цінової динаміки. "Гнучкість курсу – важливий фактор цінового стримування. Але це не антиінфляційна панацея, хоча вона і буде протидіяти ціновому тиску й особливо здешевить енергетичний і антиінфляційний імпорт", - сказав він.

На його думку, для ефективної протидії інфляції необхідне утримання профіциту держбюджету, а також підвищення продуктивності в агросекторі.

"Для цього року успіхом буде, якщо ми не повторимо історичний максимум з інфляції за повні роки існування гривні, а саме 25,8% у 2000 році. Але можна і треба поборотися за зниження темпів інфляції", - сказав Литвицький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування