Україна відправила Європі "олійні" гарантії

Четвер, 22 травня 2008, 11:36

Україна надала Європейської комісії необхідні гарантії, спрямовані на вирішення проблеми, пов'язаної з постачаннями української соняшникової олії в країни Європейського Союзу.

Про це повідомив заступник голови місії України при ЄС Василь Філіпчук "Інтерфакс-Україна", відповідаючи, чи була спрямована українською стороною Єврокомісії відповідна інформація до встановленого граничного терміну - вечора середи.

"Я можу офіційно повідомити про наступне: сьогодні в другій половині дня представництво України при ЄС передало Європейської комісії всі необхідні запевняння і гарантії щодо проблем, пов'язаних із експортом соняшникової олії в ЄС. Такі ж гарантії були передані в Києві представництву Європейської комісії в Україні. Зараз відповідь за Єврокомісією", - сказав він у середу.

За словами Філіпчука, європейська сторона проінформована Міністерством охорони здоров'я і Міністерством агропромислового комплексу про те, що експорт соняшникової олії з України тимчасово припинений до з'ясування всіх обставин, пов'язаних зі звинуваченнями про нібито забруднення олії.

Крім того, також спрямована й інформація про те, що подальші поставки олії здійснюватимуться тільки на підставі сертифікатів, які будуть видаватися уповноваженими українськими. Дані сертифікати будуть даватися в Україні після їх узгодження з Єврокомісією, роз'яснив український дипломат.

Водночас, джерела в Європейській комісії повідомили агентству про плани найближчим часом спрямувати в Україну відповідну групу фахівців, які вивчать ситуацію щодо перевірки олії і видачі сертифікатів.

У зв'язку з цим, постачання соняшникової олії припинені до того моменту, поки в Україну не прибуде місія з Єврокомісії й не підтвердить, що видавані сертифікати відповідають стандартам ЄС.

Таким чином, терміни поновлення постачань соняшникової олії на даний час цілком залежать від європейської сторони.

У середу вранці представник Єврокомісії Ніну Пападулакі побічно звинуватила Україну в ненаданні письмових гарантій щодо припинення експорту соняшникової олії в країни ЄС до закінчення розслідування інциденту з його забрудненням. У випадку ненадання гарантій у строк Брюссель пригрозив уведенням заборони на імпорт олії.

Раніше, 25 квітня, Агентство з безпеки харчових продуктів Іспанії (AESAN) поширило інформацію про виявлення в соняшниковій олії, сировина для виготовлення якої імпортується з України, часток мінеральних і паливних олій. З метою безпеки AESAN наказало вилучити з продажу всю соняшникову олії, тому що на даний момент невідомо, в олію яких марок могли потрапити шкідливі домішки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування