Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зростання гривні стримує інфляцію, але потрібні заходи

Четвер, 22 травня 2008, 13:11

Підвищення курсу української валюти - перший крок до стримування інфляції, однак необхідні також заходи, що не відносяться до кредитно-грошової політики.

Така думка Міжнародного рейтингового агентства Standard&Рооr's (S&P) наводиться в повідомленні, текст якого цитує "Інтерфакс-Україна".

"Лібералізація режиму обмінного курсу має допомогти стримуванню інфляції цін торгуємих товарів (tradeables), і, зокрема, сировинних, таких як газ і продовольчі продукти, що оцінюються в доларах", - говориться в повідомленні.

S&P вважає, що рішення Нацбанку не втручатися у встановлення ринкового обмінного курсу і дозволити гривні вирости майже на 11% у номінальному вираженні стосовно долара США, демонструє його подвоєну готовність використовувати кредитно-грошову політику з метою боротьби з інфляцією.

"Проте, немонетарні фактори також сприяють зростанню інфляції в Україні. У першому кварталі 2008 року номінальні витрати уряду збільшилися майже до 50% унаслідок росту зарплат, і це сигнал приватному сектору про високу інфляцію", - підкреслюється в повідомленні.

На думку агентства, невизначена політика щодо доходів як і раніше впливає на ціни товарів (через вторинні ефекти).

Крім того, більш сильна гривня буде стимулювати зростання імпорту і звужувати маржу експортерів, що вже знаходиться під тиском унаслідок росту цін на газ, відзначає S&P.

"Цей процес буде прискорювати ріст дефіциту по рахунку поточних операцій в Україні - від 4,2% ВВП минулого року до 10,3% ВВП у 2009 році", - вважає його експерт.

За його оцінками, у середньостроковій перспективі існує невизначеність щодо того, чи будуть зовнішнє фінансування, і, зокрема, прямі іноземні інвестиції, як і раніше забезпечувати фінансування більшої частини зростаючих потреб України в зовнішньому капіталі.

"У світлі того, що значна частина запозичень, прив'язаних до іноземної валюти, не захищена механізмами хеджирування, велика волатильність обмінного курсу в кінцевому рахунку може привести до погіршення фінансового стану домогосподарств, що є зростаючим ризиком з урахуванням високого значення (на рівні 67%) відносини "кредити (домогосподарствам і нефінансовим приватним організаціям)/ВВП" в Україні", - підкреслюється в документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування