У Ющенка радять приберегти долари

Четвер, 22 травня 2008, 15:41

Перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак переконаний, що до кінця року курс гривні до долара повернеться до показника, близького до 5 грн. за 1 дол. США, і радить не поспішати позбуватися доларових заощаджень.

Про це він заявив УНІАН, коментуючи ситуацію на валютному ринку України, наголосивши, що висловлює свою особисту думку, оскільки ще не розмовляв на цю тему з президентом Віктором Ющенком.

"Я не сумніваюся, що повернеться колишній курс. Це буде трохи пізніше, але до кінця року, думаю, він повернеться, я ані секунди не сумніваюся в цьому. Я не радив би позбуватися долара, оскільки ситуація до кінця року досить суттєво зміниться", - заявив Шлапак.

Він також вважає зміну курсу долара неправильним кроком. "Треба було підтримувати валютний коридор, який було обіцяно в Основних принципах грошово-кредитної системи, прийнятих торік. Треба було скуповувати надлишки валюти й тим самим забезпечити валютний канал надходження гривні в економіку" - заявив Шлапак.

Він зазначив, що теоретично ревальвація гривні може призвести до позитивних результатів, але висловив сумнів, що це справді відбудеться.

"Я не дуже в це вірю, оскільки не впевнений, що імпортери, зокрема газу, нафти, ядерного палива, знизять ціну на свою продукцію. Впевнений, що вона залишиться такою ж, як і була. До того ж 50% імпорту в нас із ЄС, і він не дешевшає", - сказав Шлапак.

Серед негативних наслідків він назвав погіршення торгового балансу та проблеми, які виникнуть у експортерів.

"Крім того, населення, яке мало доларові вклади, розуміючи певні ризики, все ж таки сподівалося, що держава поводитиметься коректно і дотримуватиметься взятих на себе зобов`язань щодо дотримання валютного коридору. Ці люди фактично "попали", - зазначив Шлапак.

Як повідомлялося, 21 травня Нацбанк зміцнив національну валюту, змінивши офіційний курс гривні до долара США з 5,05 до 4,85 гривень за 1 дол.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News