"Народна самооборона" вказала Медведьку на юридичні помилки

П'ятниця, 23 травня 2008, 10:56

"Народна самооборона" наголошує на політичному підтексті кримінальної справи, порушеної щодо Давида Жванія та вказує на "свавілля" Генпрокуратури.

Про це йдеться в заяві Народної самооборони, поширеній в п’ятницю прес-службою.

"Повідомлення Генпрокуратури про порушення кримінальної справи за фактом підробки і використання свідомо підроблених документів за ч.2, 3 ст. 358 КК України, на основі яких депутату Жванії було видано посвідчення про громадянство України, не витримують ніякої критики на основі діючого в Україні кримінального законодавства", - наголошується в заяві.

В документі підкреслюється, що стаття 358 передбачена в Кримінальному кодексі, який прийнятий Верховною Радою України 5 квітня 2001 року, а посвідка на постійне проживання Жванії була видана у 1997 році.

"На той час в Україні діяв кримінальний кодекс за редакцією 1961 року", - наголошується в заяві.

"Виходячи з положень законодавства України, що закон не має зворотної сили, Генеральна прокуратура мала б порушити кримінальну справу по ст.194 КК України (за ред. 1961р.)", - зазначається в заяві.

Також народна самооборона зазначає, що згідно із статтею 194 кримінального кодексу за редакцією 1961 року, максимальне покарання передбачено до п’яти років позбавлення волі, а згідно ст.48 КК України (за ред. 1961р.) давність притягнення до кримінальної відповідальності становить п’ять років і закінчувалась у 2003 році.

"А термін притягнення до кримінальної відповідальності за ст.358 КК України (за ред. 2001 р.) за строком давності складає всього три роки і закінчувалась у 2000 році", - зазначається в повідомленні.

"Ст.194 Кримінального кодексу за редакцією 1961р і ст.358 кодексу за редакцією 2001р. не є тяжкими злочинами. Тільки за роки незалежності, починаючи з 1991 року в Україні було 17 амністій, які звільнили від покарання всіх, хто скоїв нетяжкий злочин", - сказано в документі.

"Даний приклад ще раз вказує на політичний підтекст порушеної кримінальної справи проти Жванії, і свавілля, яке чиниться з боку Генпрокуратури під тиском секретаріату президента", - підкреслюється в заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...