Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Стельмах каже, що не укріплював гривню, а трошки прибрав перекос

П'ятниця, 23 травня 2008, 13:54

Нацбанк змінив валютний коридор для гривні до 4,85 в рамках боротьби з інфляцією.

Про це заявив голова Нацбанку Володимир Стельмах, виступаючи у Верховній Раді.

"Ми не робили ніякого укріплення гривні, а трошки нівелювали перекос між ринковим курсом і встановленим, до більш відповідного значення", - сказав він.

За його словами, офіційний курс грає фіскальну позицію, де уряд має відносини з бізнесом.

"І він став додатковим фіскальним тиском на бізнес і населення. Бо коли бізнес встановлює ціни в іноземній валюті, а вони оплачуються по завищеному курсу, то це додатковий податок з бізнесу", - сказав Стельмах.

"Тому, коли курс відхилився на 45-50 копійок (ринковий від офіційного), то ми внесли корекції", - сказав голова Нацбанку.

При цьому Стельмах наголосив, що Нацбанк регулює тільки офіційний курс, а "інші курси складаються на ринку, так само як і інший товар".

Коментуючи ситуацію на ринку, Стельмах сказав, що Нацбанк ухвалив рішення, що не буде включатися в валютний ринок, бо в попередні роки були створені резерви валютної ліквідності, які забезпечують необхідні можливості для імпорту.

"Тому Нацбанку викупати (валютні) резерви, це стимулювати інфляцію", - зазначив він.

"Оскільки завдання Нацбанку згідно з Конституцією забезпечувати стабільність національної валюти, то враховуючи, що ворогом номер один є інфляція, тому всі заходи, які могли стимулювати інфляцію, ми їх прижали", - пояснив голова Нацбанку.

"Тому ми вважаємо, що дали деяким чином вгамувати інфляцію. Темпи за травень значно впали", - додав він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування