Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституція по-Ющенківськи не зробить його тираном

П'ятниця, 23 травня 2008, 16:37

Проект змін Конституції, над яким працює робоча група Національної конституційної комісії, найближчим часом буде представлений на її розгляд.

Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Зараз робоча група працює над завершенням тексту конституційних змін, і я сподіваюся, що вже найближчим часом доктрина конституційних змін і сам текст Конституції будуть представлені", - сказав він.

За словами міністра, проект не передбачає радикального посилення повноважень президента.

"У доктрині запропонований інститут стримувань і противаг, де інститут президентства розвивається в тому сенсі, що через призначення керівників певних контрольно-спостережливих і регуляторних органів він виступає контрбалансом для політичної сили, що формує уряд", - сказав Оніщук.

За його словами, партія або блок, що перемогли на виборах, одержують можливість повністю формувати уряд, і нести всю відповідальність за діяльність уряду.

Також, за словами міністра, концепція передбачає створення верхньої палати парламенту - Сенату, що буде погоджувати найважливіші призначення - генпрокурора, керівників Національного банку, Центральної виборчої комісії і т.д.

"Я так відчуваю, що наші опоненти розгубилися, оскільки президент заявив, що не буде приймати Конституцію на референдумі, а крім того, ніхто не може стверджувати, що мова йде про істотне посилення повноважень президента без системи балансу", - сказав він.

Оніщук сказав, що відповідно до проекту, президент отримує право призначати суддів. "Після змін 2004 року вийшло так, що в нас існує парламентська деспотія - більшість приймає закони, формує уряд і, крім того, парламент призначає суддів", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування