Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зміцнення гривні може обійтися українцям у мільярд доларів

Субота, 24 травня 2008, 10:58

Втрати населення від ревальвації гривні сягнуть близько 1 млрд. доларів, застеріг професор Інституту стратегічних оцінок Анатолій Гальчинський.

Про це він заявив в інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

Крім того, на його думку, значно поглибляться диспропорції між експортом та імпортом.

"Розглядаючи проблему своєчасності здійснюваної ревальвації гривні, не можна не враховувати катастрофічного зростання дефіцитності торговельного балансу: за даними НБУ, у першому кварталі поточного року експорт товарів зріс на 28,9%, а імпорт — на 44,5%. Із здійсненням ревальвації відповідні диспропорції поглибляться ще більшою мірою", — вважає експерт.

Він попередив, що втрати українських експортерів з урахуванням проведеної ревальвації значно зростуть. "У 2007 році експорт товарів і послуг становив 64 млрд. доларів, а відтак, ідеться про суму втрат, що становить майже 2,56 млрд. доларів", — зауважив Гальчинський.

Крім того, на думку експерта, слід враховувати і можливе знецінення позабанківських заощаджень населення, які номінуються у доларовому еквіваленті.

"Ідеться про знецінення активів фізичних осіб, що сумарно становлять приблизно 22—24 млрд. дол. З урахуванням чотиривідсоткової ревальвації відповідні втрати лише для населення сягнуть близько 1 млрд. доларів", — заявив Гальчинський.

Однак він висловив думку, що офіційна ревальвація гривні до рівня 4,85 грн./дол. позитивно вплине на процес зниження інфляції. Крім того, на думку експерта, таким чином знижується навантаження на бюджет, пов’язане з обслуговуванням зовнішніх боргів України.

В цілому, науковець бачить підстави "розглядати ревальвацію національної валюти як рух у стратегічно перспективному напрямку".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування