Росія береже Чорноморський флот як бікфордів шнур для України?

Понеділок, 26 травня 2008, 09:52

Україна не бачить альтернативи виведенню Чорноморського флоту Росії з Криму, заявляють в Міністерстві закордонних справ України.

Експерти припускають, що у відповідь Росія провокуватиме зміну влади в Україні, аби домогтися пролонгації перебування її флоту на українській території, повідомляє Німецька хвиля.

На думку експерта Інституту зовнішньої політики при дипломатичній академії МЗС Олександра Палія, російське керівництво робитиме ставку на Партію регіонів, лідери якої неодноразово висловлювалися за розміщення російського флоту в Криму після 2017 року.

Експерт упевнений, що військово-стратегічна цінність Чорноморського флоту мінімальна, тому Росія використовує його як політичний чинник у російського-українських відносинах.

"Російський флот у Чорному морі менший і слабший, ніж турецький флот, не кажучи вже про американський. Тобто Росія тримає його в якості бікфордового шнура, який би дозволяв впливати на Україну", - переконаний Палій.

За його словами, українська сторона має бути послідовною у своїх кроках щодо виведення Чорноморського флоту з території України, аби позбутися російського впливу на свою внутрішню та зовнішню політику.

Експерт вважає цілком виправданим те, що процедуру законодавчого обґрунтування виведення російського флоту Україна починає вже нині, оскільки ближче до 2017 року Росія посилатиметься на технічні причини неможливості виводу свого флоту з Севастополя.

Палій також констатує, що після того, як російські кораблі покинуть Крим, Україна зможе економічно вигідно експлуатувати портову інфраструктуру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...