Політолог: кияни проголосували "шлунком", а Кличко піде в президенти

Понеділок, 26 травня 2008, 16:36

Політолог Дмитро Видрін вважає, що рейтинг політичних сил, який став явним у результаті київських виборів, надалі пошириться і на всі регіони України.

"Столиця формує моду для всього політичного ландшафту", - сказав Видрін на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на цих виборах стала очевидною повна поразка Олександра Турчинова, який набрав ще менший відсоток, ніж Блок Юлії Тимошенко в Київраді.

Разом з тим, результати Віталія Кличка політолог назвав "легкою перемогою" і додав, що Кличко може стати сильним претендентом і на позачергових парламентських і на президентських виборах.

Аналізуючи попередні результати київських виборів, Видрін зазначив: "У Києві в черговий раз марксизм". За його словами, кияни проголосували "шлунком".

Крім того, лідерство Леоніда Черновецького на цих виборах він пояснив тим, що кияни втомилися від вічної боротьби і нервозності.

"Може, цього кияни і чекали, оскільки суспільство не може бути в стані істерії постійно", - сказав Видрін.

Він також припустив, що, швидше за все, жителям столиці "захотілося заколисливої риторики", яка є в Черновецького.

Крім того, однією з причин того, що демократичні сили потерпіли поразку на київських виборах, є їхня нездатність об'єднатися і консолідуватися, вважає політолог. "Виявилося, що українські демократи об’єднуються через 5 хвилин після розстрілу", - сказав він.

Видрін також додав: "Не можна зараз прогнозувати, яка складеться ситуація із судовими позовами, оскільки в Україні зруйнована юридична, у тому числі і судова система.

"Занесуть мішечки, і суди будуть ухвалювати рішення", - підсумував політолог.

Водночас голова комітету виборців України Ігор Попов вважає, що попередні результати київських виборів показують, що це може покласти початок нового етапу в українській політиці.

"Майже всі парламентські партії, крім, можливо, Блоку Литвина, значно погіршили свій рейтинг у Києві у порівнянні з вереснем 2007 року. Це показує певну кризу парламентських партій, це показує оцінку роботи парламенту з боку київських виборців. Можливо, це стане початком нового етапу в українській політиці і загальному відновленні політики", - сказав Попов.

За його словами, не виключено, що новими обличчями в українській політиці, за яких буде голосувати народ, стане Віталій Кличко, Микола Катеринчук, Віктор Пилипишин і Олег Тягнибок.

За прогнозами Попова, саме ці політики можуть фігурувати в бюлетенях на президентських виборах і очолять списки на дострокових виборах до парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування