Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну посунули ближче до ЄС - подалі від Африки

Вівторок, 27 травня 2008, 08:13

Польща і Швеція запропонували Європейському союзу тісніше співпрацювати з Україною та іншими східноєвропейськими країнами за винятком Росії.

Свій план вони представили у понеділок у Брюсселі міністрам закордонних справ 27 країн-членів ЄС.

У документі йдеться про допомогу в підготовці можливого членства в Євросоюзі, хоча про перспективу самого членства не згадується, передає "Німецька хвиля".

Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорські сказав, що йдеться про вихід за межі європейської політики сусідства, в якій Україна має однаковий статус із країнами північної Африки.

Відповідальна за політику сусідства комісар ЄС Беніта Ферреро-Вальднер привітала ініціативу Польщі та Швеції.

Водночас вона сказала, що в Брюсселі знають про прагнення України стати членом ЄС, але вважають передчасними подальші кроки в цьому напрямку.

* * *

Експерт Брюссельського Центру досліджень європейської політики Пьотр Качинський вважає, що ініціатива поглибленого партнерства ЄС із країнами Східної Європи ("Східне партнерство") має високі шанси бути реалізованою.

У коментарі "Німецькій хвилі" він аргументував це тим, що ця ініціатива не потребує створення додаткових структур у межах ЄС і всупереч припущенням європейської преси не конкуруватиме, а радше доповнюватиме ініціативу "Середземноморського союзу".

Польща, каже Качинський, не змінила своєї думки стосовно необхідності надання Україні членства у ЄС. Навпаки, проект "Східного партнерства" має стати оптимальною підготовчою платформою для проведення реформ і майбутнього приєднання Києва до спільноти, на зразок Вишеградської четвірки.

Водночас експерт підтримує тезу про те, що ініціатива "Східного партнерства" слугує і зовнішньополітичним інтересам Варшави.

Новий уряд на чолі з Дональдом Туском, каже оглядач, прагне позбутися у відносинах з Брюсселем іміджевого спадку свого попередника Ярослава Качинського.

Крім того, після вельми блідих за результативністю шести місяців перебування на посаді прем’єр Туск потребує втілення яскравого й життєздатного проекту, який би підвищив авторитет його уряду як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...