Європа вимагає скасувати україно-польські прикордонні домовленості

Вівторок, 27 травня 2008, 08:55

Єврокомісія вимагає від Польщі зменшити зону малого прикордонного руху з Україною до 30 км із 50 км, передбачених у підписаній 28 березня україно-польській угоді.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ Польщі, інформує "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Єврокомісія аргументує свою вимогу розпорядженням Єврокомісії від 20 грудня 2006 року, яке визначає порядок функціонування малого прикордонного руху країн, що входять у Шенгенську зону, відповідно до якого, така зона не повинна перевищувати 30 км.

Крім того, Єврокомісія зобов'язує скасувати обов'язкове страхування громадян, які перетинають польсько-український кордон у рамках малого прикордонного руху.

Представник МЗС повідомив, що Польща отримала офіційний висновок Єврокомісії з приводу підписаної з Україною угоди на початку травня, після чого одразу вислала його українській стороні.

За його даними, офіційні переговори з Україною по цій справі ще не почалися.

Він також додав, що Польща й Україна хотіли встановити максимальну зону малого прикордонного руху, і представники Єврокомісії до підписання угоди з розумінням ставилися до цієї позиції.

"Ми багато разів зустрічалися. Нашу позицію сприймали з розумінням", - сказав він.

Відповідно до розпорядження Єврокомісії N1931/2006 від 20 грудня 2006 року, у прикордонну зону в рамках малого прикордонного руху входять населені пункти, що знаходяться не далі, ніж 30 км від границі.

Розпорядження передбачає включення в прикордонну зону населених пунктів, частина яких знаходиться в зоні до 50 км, але за обов'язкової умови, що частина знаходиться в 30 км зоні.

Угоду, яка встановлює 50-кілометрову прикордонну зону, підписали прем'єри України та Польщі 28 березня в Києві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування