Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну назвали Венесуелою

Вівторок, 27 травня 2008, 12:27

Британська газета "Financial Times" порівнює Україну з Венесуелою за рівнем інфляції.

Про це газета пише у вівторок у статті "Охолодження Києва", переклад якої наводить Инопресса.ру.

"Політикам, які шукають доказів небезпеки інфляції, варто побувати в Україні, де вона досягла 30%. Жодна країна в Європі не наблизилася до цієї оцінки. Рівень інфляції тут один з найвищих у світі, як у Венесуелі", - говориться в статті.

"Україна не хотіла б залишатися в такій компанії, вступаючи до СОТ і проводячи економічну інтеграцію з Євросоюзом. Але якщо Київ не почне вживати термінових заходів, це може вилитися в серйозну економічну проблему", - пише газета.

Видання відзначає, що Україна постраждала від росту цін на продукти харчування і на енергоносії на світовому ринку.

"Продовольчі рахунки виросли через поганий врожай минулого року, а витрати на енергоносії – через підвищення цін на газ з боку Росії - основного постачальника".

"Але прогноз по врожаю цього року добрий, споживачі можуть розраховувати на деякий перепочинок влітку. Тому що продовольство складає 60% споживчого кошика, інфляція в цілому теж сповільниться в найближчі кілька місяців".

"Але це не врятує українську економіку: ціни на енергоносії продовжать зростати, тому що Росія має намір збільшити ціну на газ удвічі, приблизно до 400 доларів за тисячу кубометрів", - пише газета.

У той же час, видання підкреслює, що інфляція в Україні "приблизно наполовину зобов'язана не продовольству й енергоносіям, а внутрішніми економічними показниками".

Видання пояснює, що до 2008 року влада робила дуже мало, щоб сповільнити кредитний ріст, що складає приблизно 50% на рік. І зробили ще менше, щоб обмежити витрати на соціальні нестатки, що також сприяло росту інфляції.

"Цього року Центральний банк нарешті вжив заходів, підвищивши процентну ставку до 12% і обмеживши видачі кредитів. Але результат зусиль по ревальвації валюти по відношенню до сильно знеціненого американського долару минулого тижня залишався невизначеним, і думки представників ЦБ щодо подальшої політики розділилися".

Газета також відзначає, що політична боротьба, що заважала здійсненню тактичних заходів ще з 2004 року, як і раніше не дозволяє діяти послідовно.

"Президент Віктор Ющенко звинувачує прем'єра Юлію Тимошенко, вона, у свою чергу, звинувачує його. І разом вони критикують лідера опозиції Віктора Януковича".

"Усі троє чекають президентських виборів 2010 року, і ніхто з них не хоче сприяти скороченню витрат, необхідних в терміновому порядку. Без цього, можливо, у перемозі на майбутніх виборах не буде сенсу", - підкреслює видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування