Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Західні області вирвалися вперед

Вівторок, 27 травня 2008, 14:04

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) уперше підготував дослідження конкурентноздатності областей України.

Як пише "Комерсант-Україна", у ньому містяться несподівані висновки: серед лідерів опинилися Закарпатська і Львівська області, тоді як Донецька область показала невисоку конкурентноздатність.

У документі ВЕФ проаналізував конкурентноздатність 12 регіонів України (Київ, Сумська, Полтавська, Вінницька і Черкаська області; Дніпропетровська і Донецька області; Львівська, Хмельницька області й Закарпаття; Херсонська область та Крим), які, на думку ВЕФ, репрезентативно представляють "різні економічні структури і культурні особливості".

Враховувалися 12 критеріїв, зокрема рівень розвитку інфраструктури в цілому; фінансового ринку; ринку праці, товарів і послуг; макроекономічна стабільність; охорона здоров'я й освіта, як початкова, так і вища. За словами співавтора звіту ВЕФ Маргарети Дрзеник Ханові, звіт фонду ґрунтується не тільки на макроекономічних показниках розвитку регіонів, але й на опитуванні представників бізнесу.

Дослідження виявило, що конкурентноздатність регіонів досить неоднорідна – області України в глобальному рейтингу посіли місця з 53-го по 93-е.

Несподівано високі оцінки виявилися в Закарпатської, Львівської й Хмельницької областей за відносно невисокого показника Донецької, з яким на одному рівні знаходиться Сумська область. Спільним для українських регіонів став негативний фактор політичної нестабільності, який впливає на розвиток бізнесу.

Абсолютним лідером конкурентноздатності в Україні визнано Київ, показник якого (4,25 бали) відповідає рівню Хорватії. Дещо відстає Дніпропетровська область (4,24), яка випереджає Кіпр. Високі оцінки присвоєні західним областям: Закарпаття випереджає за розвитком Туреччину, Хмельницька область – Бразилію, Львівська – на рівні з Росією.

Несподівано низькою виявилася конкурентноздатність Донецької області – її бал 4,07 є середнім по Україні і збігається з рівнем Сумської області. Найгірші показники в Криму (3,99), Полтавської (4,02), Вінницької (3,98), Херсонської (3,9) і Черкаської областей (3,85).

Ці результати дещо відрізняються від даних Держкомстату за припливом прямих іноземних інвестицій (ПІІ), що відображають інтерес інвесторів до регіонів.

До 1 квітня 2008 року найбільшу частку в обсязі ПІІ мали Київ (34,4%) і Дніпропетровська (9,4%) область. Але Закарпатська, Львівська, Хмельницька і Сумська області мали незначну частку інвестицій – 1,1%, 2,7%, 0,4% і 0,6% відповідно.

Високі оцінки західноукраїнських областей ВЕФ пояснює макроекономічною стабільністю (Львівська область) і ефективністю ринку праці (Закарпаття і Хмельницька область). Близькість до ЄС пояснює високий рейтинг інновацій і конкуренції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
Усі новини...